Карането на велосипед е отличен начин за насърчаване на физическата активност, независимостта и опознаването на природата от децата. Изборът на правилния размер велосипед обаче е от решаващо значение за осигуряване на безопасност и комфорт по време на приключенията им. При наличието на многобройни размери на велосипеди, за родителите може да е непосилно да направят най-добрия избор. Тази статия ще ви преведе през процеса на избор на идеалния велосипед за вашето дете в зависимост от неговата възраст и размер на велосипеда.

Какво представлява измерването на размера на велосипеда?

Преди да навлезете по-надълбоко, е важно да разберете как се измерват размерите на велосипедите. Велосипедите обикновено се измерват по диаметъра на колелата, като при детските велосипеди то варира от 12 до 24 инча. Размерът, който ще изберете, ще зависи от възрастта, височината и дължината на междуосието на детето ви.

Съответствие на размерите на велосипедите с възрастовите групи

Таблица с размери спрямо възраст / размери

Размер на колелото

Височина на детето (см)

 Прибл. възраст 

Вътрешен шев (вътрешна дължина на крака) (см)

12-инчов

76 - 99

2-4

30 - 43

14-инчов

94 - 112

3-5

40 - 50

16-инчов

99 - 122

5-8

46 - 56

20-инчов

107 - 132

6-10

53 - 63

Възрастта е важен фактор при избора на размер на велосипед за деца. Ето някои общи насоки, които ще ви помогнат да намерите подходящия велосипед за всяка възрастова група:

  1. От 2 до 4 години:

Размер на колелото: 12 инча

Препоръчителен диапазон на ръст: от 86 см до 102 см

  1. От 4 до 6 години:

Размер на колелата: 14 инча

Препоръчителен диапазон на ръст: 94 см до 109 см

  1. От 5 до 8 години:

Размер на колелата: 16 инча

Препоръчителен диапазон на ръст: 109 см до 122 см

  1. От 7 до 11 години:

Размер на колелата: 20 инча

Препоръчителен диапазон на ръст: 122 см до 135 см

  1. От 10 до 13 години:

Размер на колелото: 24 инча

Препоръчителен диапазон на ръст: 135 см до 145 см

Регулируемост и надбавка за растеж

Децата растат бързо и е полезно да се инвестира в велосипед с възможност за регулиране и растеж. Търсете велосипеди с регулируема височина на седалката и кормилото. Тези функции ви позволяват да регулирате прилягането на велосипеда, когато детето ви порасне.

Тестване на карането и комфорта

Уверете се, че детето ви е направило тест на велосипеда, преди да го закупите. То трябва да може да седи удобно на седалката и да докосва земята с краката си. Когато кара, коленете му не трябва да се удрят в кормилото, а ръцете му трябва да са леко свити, докато държи кормилото.

Съображения за безопасност

Безопасността винаги трябва да бъде основен приоритет при избора на велосипед за вашето дете. Търсете велосипеди с характеристики като:

  1. Здрава рамка и конструкция: Велосипедът трябва да е добре конструиран, за да издържа на износване при редовна употреба.
  2. Ръчни спирачки: Велосипедите с ръчни спирачки осигуряват по-добър контрол и сила на спиране за по-големите деца.
  1. Светлоотразители и светлини: Уверете се, че велосипедът има светлоотразители и, ако е необходимо, светлини за по-добра видимост при ниска осветеност.

Помислете за уменията на детето ви да кара велосипед

Друг важен фактор, който трябва да вземете предвид, са уменията за каране на вашето дете. Ако то тепърва започва, по-добре е да изберете велосипед с колела за обучение. Когато придобият увереност и равновесие, можете постепенно да премахнете учебните колела.

Заключение

В Martobike.bg ще намерите от велосипеди за най-малките до модели за по-големи деца. Предлагат се различни размери и дизайни, които са подходящи за различни възрасти.

Изборът на правилния размер велосипед за вашето дете е от съществено значение за неговата безопасност и удоволствие от карането на колело. Като вземете предвид възрастта, височината и уменията за каране, можете спокойно да изберете велосипед, който да му пасне идеално. Имайте предвид, че децата растат бързо, така че регулируем велосипед е разумна инвестиция. С подходящия велосипед детето ви ще бъде готово да се впусне във вълнуващи приключения с велосипед и да създаде трайни спомени.