Карането на колело оказва особено благотворен ефект върху физическото здраве на човека. Като един от най-популярните спортове, който не изисква много движение, то засяга доброто състояние на мускулите и ставите, а освен това подобрява и дихателната и сърдечната функции.

Може би не знаете, но колоезденето влияе не само на нашето физическо, но и на психическото ни здраве. Редовното каране на колело може да предпази човек от стрес и дори от депресия – състояние, което се изразява в силно понижение на настроението, разочарование, апатия, загуба на сила и други. Това е възможно, защото карането на колело помага на тялото да произвежда определени хормони, включително и тези, свързани със стреса и нервното разстройство. Редица проучвания показват, че хората, които редовно ходят на работа с колело, по-рядко изпадат в състояние на депресия. Колоезденето за определен период от време, особено на открито, подобрява настроението и ви прави по-спокойни и концентрирани.

Как да излекувате депресията

Карането на колело е в състояние доста добре да облекчи състоянието на депресия, да повдигне настроението, да ви зареди с енергия и да вдъхне малко надежда и позитивизъм, които да ви помогнат да излезете от това състояние. Как да излекувате депресията с каране на колело?

Използвайте колело, вместо антидепресанти

Според редица проучвания, при хора, които вече страдат от депресия, физическата активност е много по-ефективна, отколкото приема на антидепресанти. Карането на колело може да замести дори психотерапията и да окаже много по-добър ефект за справяне с депресията. Освен това, за разлика от някои медикаменти, колоезденето не оказва отрицателни странични ефекти върху здравето. В едно проучване на National Libraby of Medicine, наименувано : "Cycling for health" на https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8516176/  се подчертава че карането на велосипед подобрява общото ни благополучие, предотвратява развитието на хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания и депресия, и намалява общата смъртност.

Създаване на социални контакти

Установяването на социални контакти също помага много при лечението на депресията. Когато са подтиснати или тревожни, хората са склонни да се затварят в себе си и да избягват срещи с други хора. Карането на колело с приятели или участието в разходки и дори състезания, организирани от местния колоездачен клуб е много добър начин да се срещате с други хора. Това ви помага да създадете нови връзки и познанства и така да откъснете ума си от тъмните мисли и меланхолията.

Здраве за тялото и за мозъка

Карането на колело, оказва благотворно влияние не само върху мускулите и ставите, но и върху мозъка, както структурно, така и функционално.

Белите клетки се намират под повърхността на мозъка и са свързващата система на различните му части. Доказано е, че двигателната активност подобрява целостта на влакната на бялото вещество и спомага за гладкото функциониране на мозъка.

Друг благоприятен ефект от карането на колело е повишаването на нивата на протеин, който помага за поддържане на съществуващите неврони и за създаването на нови. Редовното каране на колело е полезно и за поддържане на притока на кръв към мозъка, при което се доставят необходимите му кислород и хранителни вещества. Това помага на хората да мислят ясно, да научават нови неща и да се избавят от тревожните състояния, които водят до състояние на депресия.

Излезте навън

Освен всичко друго, колоезденето е и причина да излезете навън. Разходките с колело сред природата, на слънце и на чист въздух са особено полезни за психическото състояние на човека. Учени са доказали, че именно това води до облекчаване симптомите на депресия и тревожност.

Подобряване качеството на съня

Стресът, напрежението и ежедневното натоварване, както и забързаният ритъм на живот, влошават здравето и оказват негативно влияние на нервната ни система. Всичко това води и до влошаване качеството на съня, което е предпоставка за нервност, лошо настроение и депресия. Карането на колело с умерена до интензивна физическа активност, улеснява заспиването и подобрява съня. Това тонизира тялото, премахва натрупаната от недоспиване умора и нервност и помага на човек да се избави от депресията.

Източници : 

Някой данни са използвани от : Green, S., Sakuls, P., & Levitt, S. (2021). Cycling for health: Improving health and mitigating the climate crisis. Canadian Family Physician, 67(10), 739-742. https://doi.org/10.46747/cfp.6710739