Пролетта вече е тук! Ще имате нужда от партньор който ще удължи колоездачните разходки в топлите летни вечери.

Тествахме дали светлината на тайванската компания Smart, която се занимава с производство и разработка на светлини от 90-те години на миналия век, ще бъде толкова добра колкото всъщност я представят. За теста избрахме модела Smart 700.


Първият плюс на Smart 700, който го нарежда сред съвременните продукти, е възможността за презареждане през micro USB порта. Фарът има много опит с подобни портове, където капаците обикновено не пасваха добре, с течение на времето се отделиха и понякога дори се откъсваха напълно. Той е покрит с по-издръжлив гумен капак, който е добре оформен и се вписва идеално в отвора на порта.

Зареждане

Зареждането след максимално разреждане отне 5 часа. Мигащ син светодиод показва, че светлината се зарежда. Когато светлината е 100 процента заредена, тя свети в синьо. Обратно, ако светлината се нуждае от презареждане, индикаторът за разреждане е червен, все още включен LED. Индикаторите са много полезни и ние оценяваме тяхното присъствие положително.

Режими на светене

Светлината има четири режима - High дава светлина 650 lm, Medium 350 lm, Low режим има 220 lm. Четвъртият режим е Superflash, т.е. строб светлина.
Тестерът пробва светлината до най-високия режим през тъмна гора. Предположихме, че ако светлината има само един диод, лъчът ще бъде концентриран в една точка, но бяхме приятно изненадани, че се вижда много добре отстрани. Яркостта също беше сравнително далечна, около седемдесет метра.


Батерия

Литиево-йонната батерия на Panasonic 3300 mAh издържа около час и половина във висок режим. Тогава червеният светодиод светва. Светлината свети още един час, но светлинният поток намаля значително. Ако минавате през нощни планински преходи, тогава трябва да използвате само режима Medium, който ще ви издържи шест часа, което е много добра издръжливост. Ако се движите предимно в града, тогава режимът Low, който продължава десет часа, ще бъде достатъчен.
Можете да управлявате режимите с помощта на горния силиконов бутон, който се задържа натиснат за 2 до 3 секунди, за да го включи или изключи.

Захващане

Захващането на светлината се решава по два начина. Зависи кой ти подхожда по-добре и какво кормило имаш. Първата BH-669 QuickCam™ е реализирана с пластмасова дръжка, която щраква към светлината и издръжлива силиконова лента с капси. Каишката трябва да се затегне много, за да не удря светлината при шофиране по неравен терен.  Закопчаването със силиконова примка е абсолютно просто.
Вторият вариант е използването на пластмасов държач BH-665. Той е добре измислен. От една страна има силиконова вложка с издатина, която е потопена в отвор на пластмасовия държач и благодарение на която можете да захванете светлината по-здраво към кормилото с различна ширина. Но ние останахме много по-доволни от винта, който затяга светлината. Той е прикрепен здраво към алуминиевия ротационен нит и определено не можете да го загубите, което е често срещано при тези затягащи винтове.


Размерите на фара са 115 × 39 × 40 мм и е доста лека, тежи само 109 грама. Светлината също е водоустойчива. За цената си получавате страхотно съотношение цена / производителност / лекота / живот на батерията.

Можете да закупите фар Smart 700 Polaris USB от тук.