Ако търсите лек, надежден и бюджетен планински велосипед с 27,5-инчови гуми, Cross GRX7 VBR е най-добрият и свеж избор. С неговия отлично проектиран дизайн, аеродинамичност и стабилност на разнообразен терен, велосипедът ще ви отведе на нови и неочаквани места. Подходящ както за начинаещи, така и за професионалисти.

Рамка на модела GRX7 Cross

Основата на велосипеда е алуминиева рамка с масивно долно рамо и полегато горно рамо, способни да поемат удари и високо натоварване при изкачване. Рамото между курбелите и венец касетата е почти хоризонтално за допълнителна стабилност на задната гума. В хоризонтална ос са разположени и кормилото спрямо седалката, създавайки предпоставка за състезателен тип на каране. Така, дори да не сте наясно каква поза е нужно да заемете при планинско колоездене, дизайнът на Cross GRX7 VBR ще ви помогне по-добре да се адаптирате. При планинския стил тежестта на тялото ви е изнесена напред и е концентрирана в раменете и китките.

Съществуват няколко стила на планинско колоездене, като нито един от тях не предполага да се изтощавате до краен предел. Смисълът на този тип колоездене е да ви осигури цялостна тренировка, включваща както ума, така и тялото. Планинските велосипеди са проектирани за офроуд терени, скалисти и горски пътеки, както и предизвикателни планински склонове. За разлика от традиционното колоездене върху асфалт, планинското ви предоставя възможност да изследвате природата и да изпитате тръпката от навигирането през непознати местности.

Окабеляването върху рамката е външно, от долната страна на двете главни рамене, така че жилата на скоростите и спирачките да не се закачат за дрехите ви, сухи храсти или клони. Разцветката е свежа, в синьо и зелено. Мигновено създава настроение за разходка сред природата или на плажа. Гумите са достатъчно широки, за да осигурят сцепление върху хлъзгави терени, покрити с кал и листа, но също така гъвкави за маневриране между теснини и гъсто разположени дървета.

Велосипед Cross GRX7 HDB 29 L

Cross GRX 7 HDB 29'' е перфектният спътник за начинаещите колоездачи, които искат да изследват планините без да се насочват към състезания. Снабден с хидравлични спирачки от Shimano и надеждна скоростна система Shimano Tourney RD-TY500 с 3x7 скорости, той предлага контрол и увереност по време на всяко приключение. Вилката Suntour XCE с 100мм ход и регулируема пружина осигурява гладко преминаване през неравности, като същевременно предлага комфорт и стабилност. Cross GRX 7 HDB е идеален за разнообразни активности - от леки планински преходи и велопоходи, до разходки в града и ежедневни пътувания до работа

Седалка и кормило

Моделът на седалката е DDK CROSSER – ергономична и иновативна, специално проектирана да осигурява допълнително ниво на стабилност и комфорт. Дизайнът е модерен, атрактивен със своите черни и неоново сини разцветки. Формата пасва идеално на седалищната кост, благодарение на централно разположения жлеб и специалните подплънки. В тях има мемори пяна, която улеснява въртенето на педалите, смяната на позицията и промяната на терена. Дължината на седалката е 264 мм, а ширината ѝ – 162. От долната страна има двойка релси, играещи ролята на своеобразни амортисьори, за облекчаване на неравностите и ударите по пътя.

Кормилото е изцяло алуминиево, плоско - HL MTB-AL-320BTFOV. Плоските кормила са универсални, тъй като са подходящи както за градски, така и за офроуд и планинско каране. Основното предимство на плоското кормило е, че то осигурява най-голям контрол, което ви прави по-уверени при колоездене и по-адекватни във взимането на бързи решения. Плоските кормила, от друга страна, са най-разпространени и не изискват от вас да се съобразявате с дизайна на конкретен велосипед. За някои колоездачи плоските кормила са в пъти по-удобни от извитите. Позата, която предлагат, е далеч по-естествена, в следствие на което изпитвате по-малко болка в кръста и раменете. Разбира се, позициите на ръцете са по-малко, но за сметка на това имате директен достъп до командите и спирачките.

Спирачки и команди

Спирачната система е стандартна, V-образна. Този вид спирачна система използва лост, жило и гумени падове, които създават триене върху джантите на двете колела. V-образните спирачки са лесни за поддържане и още по-лесни за смяна. Дори не ви е нужен специалист в областта. Командите са Shimano ST-EF 41 с 21 предавки или три диска на курбелите спрямо седем върху венец касетата. Дисплеят е оптичен, а жилото е теобразно. Командите и спирачките са палцови, т.е. имат лостове.

По-ниските предавки улесняват въртенето на педалите и са идеални за изкачване на хълмове, докато по-високите предлагат повече скорост на равен терен. Системата за превключване се състои от два дерайльора – преден, Shimano FD-TY500TS и заден - Shimano Tourney RD-TY300. Курбелите са също на Shimano и имат три диска с по 24, 34 и 42 зъба всеки. Като седемскоростен велосипед, Cross GRX7 VBR е в категорията на стандартните планински модели. Това е отличен избор за колоездачи, които предпочитат променлив и труден терен. Този модел се справя еднакво добре в градска обстановка, туристически обиколки, полупрофесионални състезания и планинско изкачване.

Cross GRX7 VBR може да се използва за фитнес тренировки, като средната скорост за начинаещи е 24 км/ч, а за напреднали – 48 км/ч. С планински велосипед можете да изминете максимално 30 км за час при равномерно натоварване. Когато засичате време, вземете в предвид съпротивлението на въздушните течения, големината и ширината на гумите, както и тежестта на велосипед (15 кг). За да подобрите резултатите си, снишете позата си върху велосипеда и не изразходвайте всички си сили в първите пет километра. Поддържайте равномерно темпо и задължително носете подходящи дрехи и каска.

Гуми

Външните гуми са 29-инчови, Kenda K1104A с телен борд за по-добро сцепление при неравен терен. Подходяща за начинаещи и за експерти. Издържа натоварване до 120 кг. Минималното налягане е 1,5 бара, а максималното – 4,5 бара. Справя се отлично с мокър асфалт и кални пътища.