Шосейният велосипед е един от най-разпространените модели на пазара. С него можете както да спортувате непрофесионално, така и да ходите на работа, за покупки или на разходка в парка. Въпреки че е ограничен до асфалтирани улици и алеи, да си признаем, те не са никак малко като площ, особено в големите градове.

С какво се отличава шосейният велосипед?

Мъж кара шосеен велосипед

На първо място, това е атлетичната стойка на седалката спрямо кормилото. Моделите са проектирани, така че да поставят колоездача в по-ниска позиция, за да не ви удря насрещния вятър в гърдите и да имате по-аеродинамична позиция. За разлика от велосипедите с дамска рамка, създадени за дълги разходки в слънчев ден, шосейните ви помагат да работите върху допълнителни мускулни групи, включително сухожилията.

На следваща позиция е падащото кормило. Вместо стандартното хоризонтално кормило, шосейните велосипеди разполагат с падащо кормило с извивки. То позволява да сменяте рязко позицията си по време на каране с промяната на терена. Тесните гуми са също друга отличително допълненеи. Те обичайно са с ширина 23, 25 или 28 мм. Съществуват и модели с по-широки гуми (до 33 мм), които обаче не са особено отзивчиви при резки завои и са създадени за по-груби терени.

На четвърто място шосейните велосипеди нямат окачване. Има и изключения, разбира се, но повечето нямат и това може да се стори плашещо на онези от вас, които досега са карали единствено планински модели. Ако търсите комфорт при шосейните велосипеди, то ще го намерите в седалката, иначе равният, асфалтиран терен не предполага да имате нужда от амортисьори. Тяхната липса прави модела значително по-лек и лесен за пренасяне и съхранение.

Предавките са на пета позиция – те варират от 21 до 24 скорости, което е повече, отколкото бихте използвали. Фината настройка обаче е онова, което е окачването за планинския велосипед. Големият диапазон предавки позволява да въртите ефективно педалите както при висока скорост (спускане), така и при ниски (изкачване). Ако сте нови в шосейното колоездене или карате по стръмнини, ще ви е нужна предна венец касета с три диска. Силните и равнинните колоездачи ще предпочетат с два диска. За кого са предназначени шосейните велосипеди? Накратко, за фитнес ентусиасти, спортисти и състезатели. Геометрията на рамката и вида на гумите са подходящи единствено за асфалтирани или павирани терени. Шосейният велосипед позволява на колоездача да стигне по-далеч и по-бързо, в сравнение с други модели. Макар да не са проектирани да носят тежки товари, е възможно монтирането на багажник или чанта за велосипед.

Колко вида шосейни велосипеди има на пазара?

Трудно е да се каже, при все че всяка компания има свое тълкуване на дефиницията за шосеен велосипед. Разбира се, моделите им се отличават с една-две уникални, водещи характеристики като „олекотен“, „аеро“, „издръжлив“. Някои фирми дори ви предоставят възможност сами да „сглобите“ своя шосеен велосипед, като добавите седалката, кормилото и педалите, които считате за най-подходящи.

Олекотен велосипед

Гъвкави, високопроизводителни модели, които са фокусирани върху ниското тегло и увеличаване трансфера на мощност. Дизайнът им е близък до този на аеродинамичните колела, като рамката е издължена, а позата ви – леко приведена напред. Идеално решение за градове с полегати, стръмни улици. Олекотеният велосипед се изкачва със същата прецизност, с която се спуска. Моделите са обичайно под седем килограма, но можете да откриете и такива по пет.

Издръжлив велосипед

Издръжлив велосипед

Гарантират стабилно колоездене и комфорт, стабилно управление и удобна поза. В началото се произвеждаха единствено с V-образни спирачки, но последните години се появиха и модели с дискови. Гумите са чувствително по-широки, като в допълнение със съпътстващите механизми за разсейване на излишните вибрации, велосипедът се превръща в идеалното превозно средство за селски тип пътища.

Аеро велосипед

Тези модели велосипеди имат едно-единствено предназначение – скорост. Затова и борят вятъра с всяка нишка в дизайна си. Видът им, усещането им, всичко в тях е свързано с това така да завъртят вятъра, че да ви позволят да наберете възможно най-висока скорост. Визуално аеро велосипедите се отличават с по-широка долна тръба на рамката, както и по-широки капли, особено на задната гума (при най-екстремните аеро модели каплите изцяло заместват спиците). В повечето случаи кабелите за спирачките и скоростите са монтирани във вътрешността. Аеро велосипедите са подходящи за колоездачи, които обичат високите скорости, спринта и състезанието. Предлагат се с две позиции на колоездене и са изключително отзивчиви. Имайте предвид, че тези велосипеди са малко по-тежки, а седалката им ще се стори на определени колоездачи повече откъм твърдата страна.

Рамка на шосейния велосипед

Обичайно се изработва от алуминий или стомана, но се срещат модели от титан и въглеродни влакна. Или комбинация от тези материали. Въглеродните влакна са най-подходящи при изработването на олекотен велосипед, но не са по джоба на всеки. За сметка на това са далеч по-често срещани от титана. Съотношението между твърдост и тегло при въглеродните влакна е отлично и затова обичайно се прилага при професионалните модели. Алуминият е най-достъпният, бюджетен вариант, макар да е най-трудно обработваемия. Когато избирате шосеен велосипед от алуминий, винаги се вглеждайте спойката на рамката. Колкото до стоманата и титана, такива рамки се изработват по поръчка. Тези материали са не само много желани, но и придават на велосипеда онзи позабравен класически вид от миналото.

Къде са педалите?

Ако изберете шосеен велосипед от нисък или среден клас, надали ще си зададете този въпрос, но почти всички колела от висок клас се продават без педали (което изглежда странно, предвид цената). Обяснението на производителите е, че вие използвате определени обувки при колоездене, които са подходящи за точно определен тип педали. Този „тип“ се нарича „педали с клипсове“, известни още като „шосейни клипсове“ или „автоматични“.

Дискови или V-образни спирачки?

По правило, V-образните спирачки са по-леки, ефективни, но се износват с времето. За сметка на това можете да ги смените сами. Хидравличните дискове работят чрез течност, която иска от време на време обезвъздушаване. Тежки са, но пък сигурни във влажно време.

Дължината на рамката спрямо височината на колоездача

Дължината на рамката спрямо височината на колоездача

Тъй като при шосейните велосипеди се навеждате напред, дължината на торса и ръцете ви е от критично значение. Ето защо за колоездачи, високи до 160 см е подходяща рамка с дължина 48 см. За 170 см – 52 см, а за 180 – 56 см и така нататък. Потърсете подробна таблица, която ще ви покаже точните съотношения, за да направите най-добрият избор.