Летният сезон е на хоризонта – със смяната на времето, сменяте и дрехите, в тази тема ще се постараем да ви дадем няколко пълноценни съвета за каране на колело през лятото. Това означава ли, че е нужно да промените и навиците си по време на колоездене? Докато някои виждат в топлите месеци възможност да се насладят пълноценно на почивката си, други се чувстват ограничени в обедните часове и непрестанните предупреждения за слънчеви удари и прегряване. Ами ако ви кажем, че можете както да се забавлявате, така и да карате безопасно? С няколко лесни и бързи съвета за каране през лятото ще въртите педалите по всяко време на деня. 

Ето и пълен списък със съвети за каране на колело през лятото

1. Колко горещо е твърде горещо за каране на колело лятно време?

Не съществува точно определена точка, която разделя термометъра от „поносимо“ към „непоносимо горещо“, когато говорим за колоездене на открито. Поносимостта на жега зависи почти изцяло от вас и включва физическата ви подготовка, предишният ви опит и обичайния климат, на който тренирате. В крайна сметка никой не е имунизиран срещу жега, така че дори поносимостта ви да е голяма, по възможност изберете сенчест терен. Въртете педалите равномерно и контролирайте дишането си. 

2. Какви са признаците на топлинно изтощение при каране на колело?

Какви са признаците на топлинно изтощение при каране на колело

Това е временно състояние, което възниква когато телесната ви температура се повиши до такава степен, че естественото охлаждане на тялото ви не може вече да я контролира. Тази температура обичайно е над 37С. Симптомите на топлинно изтощение могат да бъдат слабост, световъртеж, гадене и дори загуба на съзнание. Последното е особено опасно, ако все още се намирате върху велосипеда. Вероятността от топлинно изтощение е по-голяма, когато не сте тренирани и нямате навици на колоездач. Който и от симптомите да почувствате, спрете велосипеда на сянка, седнете удобно, без да напрягате крайниците си, и пийте хладка вода. 

Прочетете и : 10 Топ трика за бързо отслабване с каране на колело


3. Как да си осигурите хладка вода по време на колоездене?

Мъж който кара колело пие вода от бидон за колело

Най-популярният трик е да вземете бутилката за колело си и да я напълните наполовина с вода. Оставете я легнала във фризера, така че водата да замръзне само от едната страна. На сутринта допълнете останалата половина от бутилката. Вече сте подсигурени със студена вода за няколко часа напред. 

4. Екипировка за колело лятото

Колкото и топло да е едно лято, то винаги дава фалшиво чувство за сигурност. Всеки би си помислил, че след като е горещо, а колоезденето повишава още повече телесната температура, колкото по-малко дрехи носи, толкова по-добре. Реалността обаче изглежда малко по-различна и всичко започва с хладните сутрешни часове, които могат да станат направо мразовити, когато се намирате край морето и безпощадният сутрешен бриз жули откритата ви кожа. Внезапните дъждове също могат да бъдат много неприятни, докато от дебелите и плътни горски сенки със сигурност ще ви втресе. 

Ключът към отличната екипировка за колело за лятно колоездене е адаптивното облекло. Обичайно се състои от три слоя, като първият е вашата втора кожа. Изберете проветриви и леки материи, като памук или мериносова вълна. Тази вълна се добива от тънкорунна овца и притежава преимуществата на синтетичните материи, като главното ѝ качество е, че не задържа лоши миризми. Вторият слой е мек и еластичен, най-често фланелен. Суитчърите са идеални за целта, тъй като не само имат качулка, в случай че времето се развали, но и цип, за да се разхладите. Третият слой е само за ветровито време, когато е твърде топло за яке, но твърде студено за суитчър – грейка. Изберете модел с широки ръкави и ниска яка за по-лесно маневриране. 

5. Още защита при карането на колело лятно време

Не само тялото ви, но и кожата ви трябва да е добре хидратирана и защитена. Преди да излезете навън, намажете лицето си с лек крем (гел крем) и слънцезащитен крем. За тялото използвайте слънцезащитен лосион, тъй като попива по-бързо и е нужно много по-малко количество. За допълнителна защита изберете подходяща шапка с козирка или шал. Слънчевите очила са задължителни. Можете да използвате обикновени, докато очилата за велосипедисти са много по-широки, предпазват от прах. Някои модели имат антирефлексно покритие.