Меню
Количка

Пролетни намаления на велосипеди до -20%

Команди

Команди

Информация


Подобно шофьорите от миналото, които трябвало да слязат, за да запалят двигателя с манивела, първите велосипедисти също спирали, за да сменят командите на колелата си. По-късно скоростите се превключвали чрез лост от долната страна на рамката. Които, между другото, били само две. Днес най-близкото до две скорости е Shimano SL-TX-30 Left с включено жило в комплекта.

В края на 20 век безопасността на велосипедистите идва на първо място и инженерите измислят начин, чрез който скоростите се сменят, без колоездачите да отделят ръцете си от кормилото. А днес, с натискането на един бутон, можете да превключите 11 скорости за по-малко от две секунди.

Видове команди


  1. Лост – това са най-широко разпространените команди. От една страна, защото са лесни за употреба и могат да се превключват само с палец, без колоездачът да мени позицията на ръката си; без дори да е нужно да гледа стойностите. От друга страна, тези команди са най-евтини. На пазара са от 1984 и са претърпели множество промени и подобрения.
  2. Грип – те са част от кормилото и се монтират на прави ръкохватки. Ще ги срещнете предимно на планинските велосипеди, не само защото са по-издръжливи от лостовете, но и защото няма да се закачат или отчупят при удар. С тях можете да сменяте само по една скорост с едно завъртане. Отрицателната им страна е, че ако не сте внимателни, можете несъзнателно да промените скоростите.
  3. Електронни команди – традиционните (механични) скорости използват жило, скрито в броня, и пружина, която го опъва и отпуска, за да сменя положението на веригата по венец касетите. Електронните правят същото, но с мотор. Вместо лост или грип, електронните команди се управляват с копче. Батерията на професионалните модели издържа до 1000 км. В противен случай оставате с последно избраната скорост.

Работа с командите


Ако искате да превключите предната предавка, използвайте левия скоростен лост. За задните предавки е десният. Плавното превключване изисква непрестанно да въртите педалите (но никога назад). Когато веригата се мести по-близо до рамката, карането е по-лесно, а когато се движи навън, колоезденето ви е по-ефективно. Смяната на скоростите не ви прави по-бързи, а ви помага да се справите при равен терен, спускане или изкачване с минимални усилия. Ниската предавка е добра за катерене – най-ниската скорост на предната венец плоча и най-високата скорост на венец касетата. Високата предавка е предпочитана при спускане, като най-високата скорост на венец плочата е свързана с най-ниската скорост на задната венец касета.

Избор на команди


Не всички велосипеди имат двойка скорости. Онези, чиито венец плочи са единични, се нуждаят единствено от дясна команда, за да сменят скоростите. Стандартните модели велосипеди имат до три скорости на венец плочите и от седем до дванадесет скорости на венец касетите. Преместването на веригата от най-малкото до най-голямото колело става чрез бавно въртене на педалите. Кръстосването на веригата може да се избегне, ако не я оставяте при висока скорост едновременно на двете най-ниски или най-високи скорости (съответно – най-малките и най-големите плочи).

Вероятно се питате защо предните скорости са по-малко, отколкото задните или защо професионалните модели велосипеди имат само една венец плоча под манивелата. Предните скорости служат за драстична промяна в начина на каране (висока и ниска предавка), докато задните скорости са по-скоро нюанси; по-прецизно адаптиране към постоянно променящия се терен.

Какви видове ще намерите на Martobike ?


Можете да откриете богата гама и различни модели например - комплект или само лява , само дясна команда. Видове спрямо скоростите от 2 скорости до 12 скорости.

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Как се сменят командите на велосипед?

Смяната на командите на велосипеда, известна като превключване на предавките, е основно умение за велосипедистите. Процесът варира в зависимост от вида на командните компоненти, с които е оборудван велосипедът ви. Повечето съвременни велосипеди са снабдени със система, базирана на дерайльор, или със система с вътрешна главина.

Система с дерайльор: При тази система превключването на предавките става с помощта на превключватели, които обикновено са разположени на кормилото. От дясната страна се намира задният дерайльор, контролиращ задните предавки, а от лявата страна се управлява предният дерайльор, отговарящ за верижните колела. За да превключите на по-висока предавка, натиснете десния превключвател навътре или издърпайте левия превключвател. За по-ниски предавки избутайте десния превключвател навън или натиснете левия превключвател.

Вътрешна система на главината: Велосипедите, оборудвани с вътрешни главини, имат различна настройка. Предавките са затворени в задната главина, а механизмът за превключване на предавките често се контролира от въртящ се превключвател или спусъков превключвател. Завъртете скоростния лост по посока на часовниковата стрелка, за да превключите на по-висока предавка, и обратно на часовниковата стрелка, за да преминете на по-ниска предавка.

Какви видове шосейни команди има?

Пътните велосипеди обикновено се предлагат с два основни типа командни компоненти: спирачни лостчета и превключватели.

  1. Спирачни лостчета: Те са разположени на кормилото и се използват за управление на спирачките. Когато издърпате спирачните лостове към себе си, спирачните накладки оказват натиск върху джантите, като забавят или спират велосипеда.
  1. Превключватели: Интегрираните превключватели често се срещат при съвременните шосейни велосипеди и са интегрирани със спирачните лостове. Те позволяват плавна и бърза смяна на предавките, без да сваляте ръцете си от кормилото.

Как работят палцовите команди на Shimano?

Палцовите команди на Shimano са вид механизъм за превключване, който често се среща при планинските велосипеди и някои хибридни велосипеди. Тези превключватели се управляват с палеца или показалеца, което прави смяната на предавките удобна и бърза.

За да превключите на по-висока предавка, натиснете малкия лост или бутон с палеца си. За да превключите на по-ниска предавка, натиснете с палец големия лост или бутон.

Командите с палец на Shimano са известни със своята прецизност и лекота на използване, което ги прави популярни сред много велосипедисти.

Филтрирай продуктите
8 скоростна дясна команда на Shimano Altus SL-M315-8R за надеждно превключване на скоростите на велосипеда. Палцова команда с технология RAPIDFIRE PLUS SHIMANO, осигуряваща плавен контрол на предавките и давайки възможност на колоездачите да превключат три предавки надолу с един ход. Подходяща за бъ..
29.90 лв
11 скоростната команда Shimano Deore XT SL-M8130 с бърз достъп до лоста за предавки. С тази команда скоростите ви винаги ще превключват прецизно, плавно и меко. Тази команда е висок клас от групата на DEORE XT. Здравата конструкция на касетата безпроблемно превключва предавките нагоре и надолу, като..
95.90 лв
12 скоростната команда Shimano SLX SL-M7100 с бърз достъп до лоста за предавки, серия SLX M7100. С тази команда скоростите ви винаги ще превключват прецизно, плавно и меко. Тази команда е висок клас от групата на Shimano SLX.ХарактеристикиПо-бърз достъп до лоста и лека работаСменя 3 предавки наведнъ..
69.00 лв
Дясна команда Sram X3 7ск Trigger е подходяща за планински велосипеди с 7 скорости. С тази команда вашите скорости винаги ще работят леко и прецизно.Палцова команда, използваща два лоста за превключване на предавките на велосипеда. Командата е в комплект с жило.Полезна информацияSRAM LLC е частен пр..
26.90 лв
11 скоростната команда на Shimano Deore SL-M5100 R с бърз достъп до лоста за предавки. Командата е с технология RAPIDFIRE PLUS SHIMANO осигуряваща плавен контрол на предавките. Характеристикипо-бърз достъп до лоста и лека работасменя 3 предавки наведнъжоптичен дисплей на скоросттаПолезна информацияП..
49.00 лв
Команда на Shimano ST-EF41 6 скоростна. С тази команда вашите скорости винаги ще работят леко и прецизно.ХарактеристикиТип на лостчетата за скорости - EZ FIRE PlusОптичен дисплей за предавкатаСъвместима с V-brake и механични дискови спирачкиДизайн на спирачния лост за 2 пръстаТип на жилото за спирач..
20.90 лв
Команда на Shimano ST-EF41 7 скоростна. С тази команда вашите скорости винаги ще работят леко и прецизно.ХарактеристикиТип на лостчетата за скорости - EZ FIRE PlusОптичен дисплей за предавкатаСъвместима с V-brake и механични дискови спирачкиДизайн на спирачния лост за 2 пръстаТип на жилото за спирач..
20.90 лв
Дясна палцова команда Sram X4 8ск е подходяща за планински велосипеди с 8 скорости. С тази команда вашите скорости винаги ще работят леко и прецизно.Командата е в комплект с жило.ХарактеристикиТегло - около 265гр.ДвупалцоваПодходяща за 8 скоростиПолезна информацияSRAM  LLC е частен производител..
34.90 лв
Дясна палцова команда Sram X5 9ск е подходяща за планински велосипеди с 9 скорости. С тази команда вашите скорости винаги ще работят леко и прецизно.Командата е в комплект с жило.ХарактеристикиТегло - 125гр.Технология Exact Actuation - осигурява безпроблемно превключване.Технология Zero Loss - елими..
49.90 лв
Комплект команди за прецизно превключване на велосипеди с 3x9 скорости. Shimano Altus SL-M2010 9ск. позволява на водача да превключва три предавка на долу с едно натискане на бутона. Технологията се нарича Rapidfire. Скоростните лостове са в комплект с жила Optislick за плавно превключване и броните..
68.90 лв
Комплект команди за прецизно и надеждно превключване на скоростите на планински велосипеди със скоростна система 3x8. Палцовите команди Shimano Altus SL-M315 3x8ск. са подходящи за бързо превключване.Технологията RAPIDFIRE PLUS SHIMANО осигурява плавен контрол на предавките и дава възможност на коло..
60.00 лв
Комплект палцови команди на Shimano ST-EF41. Командите са комбинирани с лостове за спирачките. 3 х 6 скорости или общо 18 скорости. С тях вашите скорости винаги ще работят леко и прецизно.ХарактеристикиТип на лостчетата за скорости - EZ FIRE PlusОптичен дисплей за предавкатаСъвместима..
40.90 лв
Команда STI Dual Control  Shimano SORA ST-R3000 9 скоростна. Тя е комбинирана за смяна на предавките и спирачен лост за шосейни велосипеди, част от групата на Shimano SORA. Тя представлява точно превключване и надеждно спиране, подходящо за начинаещи и любители шосейни колоездачи. ФункцииП..
179.00 лв
Дясна команда Shimano Altus SL-M2010-9RХарактеристики:Серия: AltusТип на лостчетата: RAPIDFIRE PLUSДясна команда: 9 скоростиМонтаж: Със скобаОптичен дисплей: за избраната предавкаРегулатор за жилотоМатериал: Алуминий, стомана, полимериМатериал на жилото: СтоманаПокритие на жилото OPTISLICK..
30.90 лв
ИнформацияДясна команда Shimano Deore SL-M6000 е предназначена за 10 скоростни системи Shimano, подходяща за планински велосипеди. С тази команда скоростите ви винаги ще превключват прецизно,плавно и меко. Тази команда е висок клас от групата на Shimano Deore. Оборудвана с оптичен индикатор за преда..
55.00 лв
Дясна команда Shimano SL-M315-7R 7ск.ИнформацияКоманда използваща два лоста за превключване на предавките на велосипеда. Палцовите команди са подходящи, ако искате скоростите ви да превключват гладко и прецизно.ХарактеристикиМарка: ShimanoМодел: Altus SL-M315-RСкорости: 7скоростиМонтаж: Bar Clamp / ..
34.90 лв
Палцова команда Shimano ST-EF65 е подходящ за планински велосипеди с 8 скорости отзадо. Командата е съвместима с велосипеди с V-brake или с механични дискови спирачки. Тази команда е използва технологията на Shimano EZ Fire Plus за по-плавно и прецизно превключване. Подходяща, както за планински, та..
22.00 лв
Команда Shimano Altus SL-M310 е подходяща за планински велосипеди с 3 скорости отпред. Командата осигурява гладко и прецизно превключване на скоростите. Съвместима е с всички видове спирачки.Характеристики:група: Altusскорости: 3монтаж: лявотип: палцоваиндикатор на скоростта: да..
24.00 лв
Команда Shimano Nexus 3s SL-3SИнформацияКоманда за вътрешни скорости на Shimano Nexus 3 скорости. Командата е в комплект с машинката захващаща се към каплата.ХарактеристикиТип - команда за Nexus 3 скорости SL-3s41Команда / жило / броня / апаратСкорости - 3 скорости..
33.90 лв
Команда SHIMANO NEXUS SL-C3000 7s к-т 1700мм с болтИнформацияДясна команда за вътрешни скорости Shimano Nexus 7 SL-C3000. Командата е в комплект с жило, броня и болчето с гайката за жилото захващащо се към каплата (главината).ХарактеристикиМодел - Shimano Nexus 7 SL-C3000 7spКомплекта включва - кома..
29.00 лв
Палцова команда Shimano ST-EF41 е подходяща за планински велосипеди и градски велосипеди с 3х7/8 скорости. Командата е съвместима с велосипеди с V-brake или с дискови спирачки.ХарактеристикиТип на лостчетата за скорости - EZ FIRE PlusОптичен дисплей за предавкатаСъвместима с V-brake и механични диск..
32.90 лв
Палцова команда Shimano ST-EF65 е подходящ за планински велосипеди с 3 венеца отпред . Командата е съвместима с велосипеди с V-brake или с механични дискови спирачки. Тази команда е използва технологията на Shimano EZ Fire Plus за по-плавно и прецизно превключване. Подходяща, както за планински, так..
22.00 лв
Команда Shimano Tourney SL-RS35 3 скорости е подходяща за планински велосипеди с 3 скорости отпред. Командата осигурява гладко и прецизно превключване на скоростите. Подходяща е за планински, градски и детски велосипеди. Разгледайте и други команди с 3 скоростиХарактеристики:група: Tourneyскорос..
11.90 лв
Команда Shimano Tourney SL-RS35 6 скорости е подходяща за планински велосипеди с 6 скорости на задния венец. Командата осигурява гладко и прецизно превключване на скоростите. Подходяща е за планински, градски и детски велосипеди.Характеристики:група: Tourneyскорости: 6монтаж: дяснотип технология..
12.00 лв
Команда Shimano Tourney SL-RS35 7 скорости е подходяща за планински велосипеди с 7 скорости на задния венец. Командата осигурява гладко и прецизно превключване на скоростите. Подходяща е за планински, градски и детски велосипеди.Характеристики:група: Tourneyскорости: 7монтаж: дяснотип технология..
12.00 лв
Палцова команда SunRAce за 7 задни скорости на велосипед.Команда палцова дясна DLM403Седем задни скоростиВключва гладко поцинковано жилоДължина на жилото: 2100ммЦвят: ЧеренТегло: 145 г..
18.00 лв
Комплект команди Shimano ST-EF500 3x8 скоростиХарактеристики:Висококачествени команди с ергономичен дизайн подходящи за MTB, Градски, Трекинг и детски велосипеди велосипеди.Подобрена работа на командите, която води и до по-гладко действие на спирачките.Съвместими с касети за 8 скорости и курбели с 3..
59.00 лв
Комплект команди SHIMANO SL-M315 ALTUS 3x7 скоростиИнформацияКомплект команди SL-M315 ALTUS 3x7 за надеждно превключване на скоростите на велосипеда. Подходящи за бързо превключване. Палцовата команда на Shimano е от по-висок клас спрямо Revoshift командите. Командите на Shimano Altus Sl-M315 имат д..
59.90 лв
Комплект палцови команди на Shimano ST-EF41. Командите са комбинирани с лостове за спирачките. 3 х 7 скорости или общо 21 скорости. С тях вашите скорости винаги ще работят леко и прецизно.ХарактеристикиТип на лостчетата за скорости - EZ FIRE PlusОптичен дисплей за предавкатаСъвместима с V-brake и ме..
46.90 лв
Дясна команда Shimano SL-TX-30 за 6 скорости с ергономичен палец . Гладко и леко превключване на скоростите. В комплекта е включено жило.Командата е в началния клас на ShimanoХарактеристики:Тип на лосчетата: ергономичен палец за лесно превключванеСкорости: 6 скоростиИндикатор за скоростта: да..
8.00 лв
Дясна команда Shimano SL-TX-30 за 7 скорости с ергономичен палец . Гладко и леко превключване на скоростите. В комплекта е включено жило.Командата е в началния клас на ShimanoХарактеристики:Тип на лосчетата: ергономичен палец за лесно превключванеСкорости: 7 скоростиИндикатор за скоростта: да..
8.00 лв
Лява команда Shimano SL-TX-30 за 2/3 скорости с ергономичен палец . Гладко и леко превключване на скоростите. В комплекта е включено жило.Командата е в началния клас на ShimanoХарактеристики:Тип на лосчетата: ергономичен палец за лесно превключванеСкорости: 2/3 скоростимонтаж: ляв..
8.00 лв
Лява команда Shimano Altus SL-M315 3SИнформацияКоманда лява Shimano SL-M315-L 3 скорости Превключвателят Shimano Altus SL-M315 предлага леко превключване, широки възможности за съвместимост и е подходящ за вътрешно прокарване на кабели...
34.90 лв
Показва 1 до 33 от 33 (1 страници)
Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че ползвате сайта ни по най-добрия възможен начин. Правила за ползване | Поверителност и бисквитки и GDPR

Този продукт в момент е извън наличност. Въведете вашия email адрес и ние ще ви уведомим веднага щом продукта е обратно наличен.

Email