Меню
Количка

ПРОЛЕТНИ НАМАЛЕНИЯ НА ВЕЛОСИПЕДИ ДО - 20%

Поддръжка

Поддръжка

Ако дълги години сте карали велосипед, знаете че двете екзистенциални неща за неговата поддръжка са добър майстор и подходящ магазин за резервни части. Има, разбира се, моменти, в които трябва да се справите сами. Всичко може да се случи, когато сте на път, затова и базисните знания как да поддържате велосипеда си изправен, най-малкото ще ви дадат увереност и хладнокръвие да се справите с проблема. Не е разумно обаче да чакате да се случи беда. Поддръжката включва редовна проверка на компонентите и екипировката преди каране.

Преди каране

Проверката се случва много бързо. Първо, огледайте гумите и ги напомпайте, ако се налага. Изследвайте повърхността за порязвания, цепнатини и лющене. Това са показатели, че външната гума трябва скоро да се смени. Проверете изправността на спирачките и QR автоматите, като внимателно освободите спусъка и се уверите, че оста е плътно прилепнала. Уверете се, че кормилото се намира перпендикулярно на предната гума и че седалката не се е изместила. Повдигнете задната гума и завъртете педала, за да се уверите, че веригата се движи плавно и че няма нужда от намасляване.

При редовно каране

Гумите са онези компоненти от велосипеда, които се износват най-бързо, затова и трябва да ги проверявате на всеки 3-4 дни. Колкото по-високо е налягането в гумите, толкова по-кратко могат да го задържат. Опитайте се да държите стойностите между 5 и 9 бара. Включете в сметките си диаметъра на гумите, ширината, терена и собственото си тегло. Налягането при планинските велосипед е 2-3 бара, т.е. то е доста по-ниско за сметка на по-широките гуми, заради което не е нужно да ги проверявате толкова често.

Профилактична проверка

Тази проверка се извършва на всеки две седмици или след като изминете поне 300 км. На първо място, проверете дали веригата не се е отпуснала, дали е суха или мръсна. Ако е, смажете я по дължина и повдигнете задното колело, за да го завъртите. В случай, че живеете в район с висока влажност и чести валежи, вероятно ще се наложи да смазвате веригата си по-често. Проверете челюстните/дисковите спирачки. Почистете рамката основно, след като свалите колелата.

Почистване на велосипед

Нужно е да имате под ръка голямо количество парцали – отделно за рамката и за смазване на веригата или бронята. Четките са също необходимост, защото достигат до труднодостъпни места и се справят с прах и дребни камъчета. Обезмаслител, смазка за веригата (мокра или суха), вода и сапун са също в списъка.

Обезмаслителят се справя с лепкави петна. Избягвайте да ползвате керосин или терпентин. Когато смазвате веригата, тя задължително трябва да е чиста. Мократа смазка е предназначена за терени с висока влажност, тъй като е по-малко вероятно да се отмие. Ако я ползвате при сухо време, прашинките ще полепнат по нея. За такива случаи има суха смазка, но тя ще падне, ако внезапно плисне дъжд.

Други практични съвети за поддръжка

1. Ако трудно натискате спирачката или превключвате бавно скоростите, няколко капки тефлоново масло ще ви решат проблема. Избягвайте този трик при моделите с батерии.

2. Съществуват два вида вентили – Presta са по-тънки и трябва да се отвият, преди да започнете да помпате. Schrader са копие на автомобилните.

3. Не ползвайте разтворител, за да смажете веригата си.

4. Когато сменяте педалите, гледайте левия да е от ляво, десния – от дясно. Ако сбъркате, ще трябва да купите нови курбели.

5. Най-лесният начин да свалите задната си гума е като превключите скоростите на последната предавка, така че веригата да се премести върху най-малкия диск. Ако е в средата, по-трудно ще прекарате колелото през веригата и дерайльора.

6. В случай, че ремонтирате велосипед за пръв път, не го обръщайте с главата надолу, за да не надраскате седалката, кормилото и да разместите важни компоненти. Запечатайте целия процес на клип, в случай че забравите коя част – къде се намира.

Филтрирай продуктите
Камшик MAX1 се използва за задържане на венец касетата на шлиц при демонтиране от каплата.ХарактристикиПроизводител - MAX1 (Чехия)Материал - Cr-Mo стоманаГумирана дръжка..
15.90 лв
Мини клещи MAX1 за демонтаж и монтаж на верига.Дръжката включва две отделения за съхранение с магнитно закрепване на бързата връзка  (бързата връзка на веригата на е включена).Малкият размер на клещите ги прави подходящи за носене с вас по време на вело походи в планината.Съвместими клещи ..
21.90 лв
Изключително полезен инструмент, който е предназначен за демонтаж на венец касета Shimano. Изработен е от Cr-Mo стомана. Дръжката на ключа е гумирана, което позволява добър и удобен захват, без приплъзване. Съвместим е с Shimano и Sram. Вече можете да демонтирате венец касета без никакви затруднения..
25.90 лв
Изключително полезен инструмент, който е предназначен за демонтаж на средно движение/ос касета Shimano. Изработен е от Cr-Mo стомана. Дръжката на ключа е гумирана, което позволява добър и удобен захват, без приплъзване. Съвместим е с Shimano, МАX1,Neco,Kinex. Подходящ инструмент както за домашн..
25.90 лв
Универсален ключ за спици на MAX1.  С жлебове за различен размер нипли за спици. Подходящ инструмент както за домашна употреба за всеки един гараж, така и за сервизиране в профисионални магазини за велосипеди.  Ключът за спици е хромиран, изработен е от хром. ХарактеристикиМатериал - ХромУ..
6.90 лв
Професионален ключ за спици на MAX1. С жлебове за различен размер нипли за спици. Жлеба хваща ниплата за всички страни и по този начин трудно би превъртяла в ключа.Висок клас изработка. Изработен е от висококачествена стомана. Подходящ за използване в специализирани магазини за сервиз на велосипеди,..
9.90 лв
Качествен комплект Torx на MAX1, който съдържа 9 на брой шестограми. Благодарение на пробития отвор в средата, той може да се използва и на винтове за торкс с издатина. Изработени са от качествен закален CR-V материал. Размери на торксовете- 10/15/20/25/27/30/40/45/50.ХарактеристикиПроизводител - MA..
25.90 лв
Комплект за почистване на верига Комплект за почистване на верига
-13 %
Това е идеалният комплект за почистване на твоя велосипед. От значителна важност е редовното почистване и смазване на частите и компонентите на всеки велосипед с цел да се намали износването. За да бъде по-дълъг експлоатационния им период е препоръчително смяната им да се извършва в оторизиран серви..
25.90 лв 29.90 лв
Комплект Allen от качествени шестограми. Изработени са от висококачествена Cr-Va стомана. Комплектът включва 6 броя шестограми със сферичен край, позволяващ завиване или отвиване под ъгъл. Размери на шестограмите -  2/2,5/3/4/5/6/8мм.ХарактеристикиМарка - MAX1Цвят - Сребрист/сивМодел - AllenРаз..
11.90 лв
Инструмент, който е предназначен за демонтаж на курбели. Накрайникът на избутващата глава се върти, за да не нарани оста на средното движение. Изработена е от висококачествена стомана.Подходяща за използване в специализирани магазини за сервиз на велосипеди, както и за лично ползване.ХарактеристикиМ..
11.90 лв
Машинката за верига е ценен инструмент, който служи за разглобяване и снаждане на верига. Подходящ е за вериги Shimano и други за 6,7,8 и 9 скорости. С тази машинка за вериги можете да скъсите веригата до желаната дължина.  Малък джобен инструмент, удобен за носене, благодарение на малките си р..
9.90 лв
От значителна важност е редовното почистване и смазване на частите и компонентите на всеки велосипед с цел да се намали износването. За да бъде по-дълъг експлоатационния им период е препоръчително смяната им да се извършва в оторизиран сервиз/магазин за велосипед.Представяме Ви смазка JOE'S ..
12.99 лв
От значителна важност е редовното почистване и смазване на частите и компонентите на всеки велосипед с цел да се намали износването. За да бъде по-дълъг експлоатационния им период е препоръчително смяната им да се извършва в оторизиран сервиз/магазин за велосипед.Представяме Ви смазка JOE'S PTFE Lub..
7.99 лв
Това е идеалната смазка за вашата велосипедна верига, изработена на восъчна основа. Един изключително полезен и много добър продукт - течната суха смазка Squirt е разработена специално и подходяща за всякакви атмосферни условия. Намира приложение както в планинското, така и в шосейно колоездене. От ..
17.00 лв
Това е идеалната смазка за вашата велосипедна верига, изработена на восъчна основа. Един изключително полезен и много добър продукт - течната суха смазка Squirt е разработена специално и подходяща за всякакви атмосферни условия. Предлага се в различни разфасовки.Намира приложение както в планинското..
3.50 лв
Това е идеалната смазка за вашата велосипедна верига, изработена на восъчна основа. Един изключително полезен и много добър продукт - течната суха смазка Squirt е разработена специално и подходяща за всякакви атмосферни условия. Предлага се в различни разфасовки и е подходяща за Е-bike.Намира прилож..
4.00 лв
Това е идеалната смазка за вашата велосипедна верига, изработена на восъчна основа. Един изключително полезен и много добър продукт - течната суха смазка Squirt е разработена специално и подходяща за всякакви атмосферни условия. Предлага се в различни разфасовки.Намира приложение при електрическите ..
19.00 лв
Това е идеалната смазка за вашата велосипедна верига, изработена на восъчна основа. Един изключително полезен и много добър продукт - течната суха смазка Squirt е разработена специално и подходяща за всякакви атмосферни условия. Предлага се в различни разфасовки и е подходяща за Е-bike.Намира прилож..
53.00 лв
Това е идеалната смазка за вашата велосипедна верига, изработена на восъчна основа. Един изключително полезен и много добър продукт - течната суха смазка Squirt е разработена специално и подходяща за всякакви атмосферни условия. Предлага се в различни разфасовки.Намира приложение както в планинското..
51.00 лв
Представяме Ви един продукт, който би могъл да е изключително полезен за всички онези, които обичат да разчитат на себе си, дори и в екстремни ситуации. Оригиналната чантичка с инструменти за велосипед може да бъде единствено в полза за вас.Чантичката включва най-нужните инструменти по време на път,..
19.90 лв
Многоцелеви смазка за цялото смазване на окачването на велосипеда.Пръскате върху стеншъните и натискате вилката спрея да проникне.BRUNOX DEO – обслужване на вилки и амортисьори. Поддържа прахоловителите и уплатненията смазани и гъвкави  напълно функциониращи...
11.90 лв
7 ФУНКЦИЯ MULT I-TOOL• Шестограмни ключове (6/5/4/3/2,5 мм)• Крастата отвертка• Торкс драйвер Т25Обработено с ЦПУ с опростени съединения. Сгъваем набор от инструменти в ергономичен алуминиев корпус..
23.90 лв
Многофункционалният инструмент MAX1 е идеалният спътник за пътувания не само с велосипед.Многофункционален гаечен ключ - нитове, шестостен ключ 2 / 2,5 / 3/4/5/6/8, torx T25, 2x отвертка, централен ключМногофункционалният ключ съдържа:- верижен нитовец- Шестигранен ключ 2 / 2.5 / 3/4/5/6/8- torx T25..
41.90 лв
Многофункционалният инструмент MAX1 17 Идеалният спътник за пътувания не само с велосипед.Многофункционалният ключ съдържа:- верижен нитовец- остър нож с предпазно заключване- Шестигранни ключове 2 / 2.5 / 3/4/5/6/8- torx T25- PH2 кръстосана и плоска отвертка с дължина 5 мм- квадратни гаечни кл..
39.90 лв
Джобен инструмент MAX1 10 функцииМногофункционалният инструмент MAX1 е идеалният спътник за пътувания не само с велосипед.Ключът съдържа:- Шестигранен ключ 2, 2.5, 3, 4, 5, 6, 8 мм- филипсова отвертка и плоска- torx T25Инструментът е изработен от висококачествена Cr-V стомана...
15.90 лв
Мулти ключове 14 в 1 с CNC Al побират се в чантичката на велосипеда.Включват:Машинка за веригаШестограми 2/3/4/5/6/8 mmTorx T25Плоска отверткаОтвертка Phillips PH2Ключове за спици 14/15/16G/T30(Mavic)..
31.90 лв
Инструмент за измерване на верига за велосипед MAX1ИнформацияС този инструмент можете да измерите състоянието на веригата на велосипеда си. Измерва в точност колко процента е износена и разтегната.Характеристикиматериал: висококачествена неръждаема стомана..
8.90 лв
Инструмент камшик MAX1 демонтаж венец касетаИнформацияКамшик MAX1 се използва за задържане на венец касетата при демонтиране от каплата...
14.90 лв
Клещи за монтаж на верига ForceИнформацияКлещите за използват за демонтаж на свързващо звено (връзка) на верига. Характеристики2 функции за свързване и разкачване на верижната връзкаСъвместим с 5-12 скоростни веригиГумирани дръжки, с пружина и ключалкаДължина: 160 мм, дебелина на материала: 2 ммМате..
13.00 лв
Ключ за изправяне на дискове/ротори MAX1ИнформацияMAX1 инструмент за изправяне на дискове. Отличен помощник за всеки, който има дискови спирачки на велосипеда си. Cr-Mo стомана, гумирана дръжка, 2 канала за дисковете...
18.90 лв
Ключ за конуси на главина IcetoolzИнформацияКонусни ключове за затягане на конусните гайки. Ключовете са със специален дизайн (изтанен), за да можете да затегнете конусната гайка. Комбинирани са с голям набор от популярни размери за конуси.Характеристики- Комплект (2бр.) комбинирани ключове за конус..
10.00 лв
Двустранен ключ за педали 15 мм изработен от CR-V стомана. Дължината на дръжката е 320 мм, дръжката е с пластмасовото покритие TPR. Ключа има отвор за съхренение в работилница. Тегло 350 грама...
25.00 лв
Ключ за педали MAX1 15mmИнформацияКлюч за педали MAX1 15mm, материал Cr-Mo стомана, гумирана дръжка.Общата дължина на ключа е 255 мм...
15.90 лв
Ключ за сваляне на венец Shimano SIS 5/6/7скИнформацияКлюч за демонтаж на венец на резба за 5/6/7/8 скорости. Изработен от висококачествена стомана. Качествен инструмент за велосипед...
6.90 лв
Ключ за спици M-WAVEИнформацияУниверсален ключ за спици. С жлебове за различен размер нипли за спици. Подходящ инструмент за всеки един гараж.Изработен от твърда висококачествена стомана.ХарактеристикиЦвят - наличен в черен цвят и сиво/сребристо.Марка - М-Wave.Материал - твърда висококачествена стом..
6.00 лв
Ключ за средно движение KOVYS proИнформацияИнструмент за монтаж и демонтаж на ос касета. Подходящ за курбел на квадрат и средни движения на octalink и ISIS...
9.90 лв
КЛЮЧ ЗА СРЕДНО ДВИЖЕНИЕ SHIMANO TL-UN74-SИнформацияМонтаж или демонтаж средни движения –КВАДРАТНА ОС С КАПСУЛОВАНИ ЛАГЕРИ и OKTALINK.Изработени от твърда стомана с 20 броя зъби...
19.00 лв
Ключове за косуси на капла MAX1 13/14/15/16Характеристики- за конуси 13 - 16 мм- щампован от Fe- предназначени за хоби използване у дома- черен..
7.90 лв
Показва 1 до 40 от 60 (2 страници)
Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че ползвате сайта ни по най-добрия възможен начин. Правила за ползване | Поверителност и бисквитки и GDPR

Този продукт в момент е извън наличност. Въведете вашия email адрес и ние ще ви уведомим веднага щом продукта е обратно наличен.

Email