Сглобяване на колело / велосипед (съвети)

Необходими инструменти:

Шестограмен ключ: 4, 5, 6

Гечен ключ №15

Помпа

Как пристига велосипед поръчан от Martobike.bg. Обезопасен в кашон и сглобен на 80%.

1. Внимателно извадете велосипеда от кашона.

2. Срежете свинските опашки и изкарайте предната капла от велосипеда. Наклонете каплата настрани и напред, за да може да излезе свободно от курбела (рамото, на което се завива педала).

3. Поставете автомата на предната капла. QR лоста оставете от страната на диска. Първо слагате пружинката на автомата, след това затягащата гайка.

4. Поставете кормилото на велосипеда. Затягате равномерно всички болтове. Болтовете за лапата на велосипеда се стягат приблизително от 4 до 6 Nm. Ако имате инструмент, е желателно да спазвате колко Nm да стегнете. Обикновено е изписано на самата лапа.

5. Поставяне на каплата на велосипеда.

Поставяте предната капла във вилката. Ако спирачката е дискова, внимавате дискът да влезе в апарата на спирачката. Затягате QR автомата плътно, но не прекалено силно. Трябва да усетите как каплата се стяга за вилката и усилието към автомата е плътно.

Ако оста на каплата е с болтове, затягате с ключ 15.

Ако спирачката е V-brake, поставянето на каплата става при отворен V-brake. След поставяне затваряте V-brake спирачката. Илюстрирано в снимки.

6. Затягане на лапата на кормилото. Стъпките са две: I. Стягаме тапата на лапата (не се стяга прекалено силно - можем да я пробием, ако стегнем прекалено). Стяга се плътно, единствено да прибере луфта в чашките на велосипеда.

Затягаме страничните болтове на лапата. Стягат се до максимум 6 - 8 Nm.

ВАЖНО: Последователността трябва да се спазва. Ако затегнете първо страничните болтове, ще оставите луфт в чашките и има опасност от тяхното разбиване. При колоездене ще усещате неприятно чукане в кормилото.

7. Поставяне на педалите на велосипеда. Разопаковайте педалите. ВАЖНО - педалите са ляв и десен. Има щампа на оста на педала.

Десен педал обозначен с R

Ляв педал L и оребрение на оста

Десния педал завивате на десния курбел по посока на часовниковата стрелка. Необходим ключ: ключ 15. Затягате силно!

Ляв педал затягате обратно на часовниковата стрелка и затягате силно!

8. Помпим гумите на велосипеда. Налягането може да варира според тежестта на колоездача. Средно от 2 до 3 бара.

9. Поставяне на колчето на седалката. Задължително проверяваме дали седалката е стегната към колчето.

10. Проверяваме всички връзки по колелото дали са стегнати.

11. Проверяваме скоростната система (ако не работи както трябва и се чува непрестанно щракане, посетете оторизиран магазин за велосипеди) - Нашите сервизи може да намерите тук :

Несебър

Поморие

Проверяваме спирачките, махаме остатъците от опаковъчно фолио и сме готови за колоездене :)