Меню
Количка

SALE -20% Велосипеди Cross

Лапи/Колчета

Лапи/Колчета

Механизъм

Ролята на лапите (колчетата) при велосипедите е невероятно проста – те гарантират, че кормилото е здраво захванато към кормилната вилица. От вида на лапите, материала и размерите им зависи на каква височина може да се издигне кормилото и как ще се справи на различни видове терен. Ето какво прави колчетата толкова важни, заради което е нужно да се избират с внимание.

Днес по-голямата част от произвежданите велосипедни лапи са без резба. Те се закрепват директно към кормилната вилица. Колчетата обикновено са изработени от алуминиева сплав, но за професионални велосипеди ще откриете модели от карбон. Лапите са универсални и могат да паснат на различни размери, като 1 1/8-инчовите са най-разпространени. По-старите са с едноинчова ширина на кормилната тръба, докато определени експериментални модели са 1,5-инчови. Скобите също са широко приложими, като стандартните размери са 25,4 мм, а по-големите могат да са 31,8 мм, отличавайки се със здравина и издръжливост.

Избор на лапи

Видове лапи и колчета за велосипед

При избора на лапи по-важен е винаги въпроса за тяхната дължина. Колоездачите на велосипеди за шосе и градски условия предпочитат колчета, които прилягат на личните им предпочитания и им помагат по-лесно да позиционират кормилото си. При офроуд колоездачите обаче видът на лапата е от решаващо значение, защото те определят дали велосипедът ще се справи с избрания от тях терен. По-късите лапи правят колелото по-отзивчиво на управление, на бързи и резки движения, което определено е предимство при изкачване и спускане. Дължината им варира между 40 и 50 мм.

Повечето предпочитат средната дължина от 60-80 мм, която предлага перфектен баланс между управление и позициониране на педалите. Степента на издигане е умерена, около 6 градуса. Състезателните лапи са сравнително по-дълги: 100-120 мм с нулева или минимална степен на издигане. Това помага на ездача да заеме правилната позиция при състезание. Съществуват и раздвижени лапи, които позиционират кормилото в крива от -30 до 40 градуса. Подходящи са за смяна между различни стилове колоездене.

Избор на колчета за кормило


Колчетата за кормило на колело са компоненти, които свързват кормилото на велосипеда с вилката или стойката на велосипеда. Те играят важна роля за стабилността, контрола и комфорта на велосипедиста по време на каране.

Колчетата за кормило са различни по размер, форма и материал. Обикновено са изработени от алуминий или въглеродни влакна, които предоставят лекота и издръжливост. Някои модели могат да съдържат и стоманени или титаниеви елементи за по-голяма здравина и издръжливост.

Те се предлагат в различни размери, които отговарят на диаметъра на кормилото и стержина на вилката на велосипеда. При избора на колчето за кормило е важно да се внимава да бъде съвместимо с размерите на другите компоненти на велосипеда.

Колчетата за кормило могат да имат различни форми, като най-често срещаните са с пряка форма или с наклон нагоре или надолу, което предоставя по-удобна позиция на кормилото за велосипедиста.

Те се монтират върху стойката на велосипеда и се затягат с болтове или гайки, което осигурява здрава и стабилна връзка.

Важно е да се избере колче за кормило, което отговаря на нуждите и предпочитанията на велосипедиста, като се вземат предвид фактори като височина, дължина, форма и материал.

В крайна сметка, колчетата за кормило са важна част от велосипеда, които осигуряват комфорт, контрол и стабилност на велосипедиста по време на каране.


Често задавани въпроси

Какви лапи и колчета се предлагат?

Лапите и колчетата са връзка между кормилото и кормилната вилица. Колчетата са по-дълги и могат да регулират височината на кормилото. Известни са още като „гъши врат“. Лапите са по-къси и приличат на двустранни скоби. Лапите са популярни сред съвременните модели велосипеди. Различните видове лапи и колчета определят колко високо е разположено кормилото и под какъв ъгъл. Височината оказва влияние на положението на ръцете, а ъгълът – на положението на таза спрямо седалката.

От какъв материал са изработени лапите и колчетата?

По-голямата част са от въглеродни влакна или алуминиева сплав, подобно на рамките. Макар алуминиевата сплав да е по-достъпна, това не я прави по-нискокачествена спрямо въглеродните влакна. Ако сплавта е от високо качество, тя е не само по-добра, но и по-лека. От друга страна, въглеродните влакна са отлични за поглъщане на вибрации, които бързо изморяват ръцете и раменете. Някои компании предлагат титаниеви лапи и колчета.

Каква е разликата между лапа и колче?

Разликата е в начина, по който е разположено кормилото. Колчето е по-високо и има чупка в горната си част. По този начин кормилото изглежда „спуснато“, което позволява да се наведете рязко напред и да развиете висока скорост, особено при завои. Лапата, независимо под какъв ъгъл, е извита леко нагоре, прехвърляйки по-голямата част от тежестта ви върху предната гума. Колкото по-дълга е лапата, толкова по-далеч е разположено кормилото.

Как да монтирам колче?

Най-често срещания диаметър на колче е 22,2 мм – това трябва да е и диаметърът от вътрешната страна на кормилната тръба. Ъгълът на колчето може да е статичен (неподвижен) или регулируем. Ако карате по един и същи маршрут и не изпробвате нови стилове, вземете статичен. Ако спортувате и обичате да изследвате природата, вземете регулируем. За да монтирате колчето ви е нужен шестостенен ключ.

Как да монтирам лапа?

Монтажът е лесен – просто отвинтвате болтовете. Важно е преди това да обезопасите кормилото и вилицата, защото кормилото е свързано със спирачките и скоростите, а единственото, което държи кормилната вилица за велосипеда, е болтът върху лапата. Понякога не е нужно да сменяте лапата, а да сложите спейсър, който да повдигне кормилото. Също така се предлагат модели лапи с два ъгъла – от едната страна са 90 градусови, а от другата – 96-градусови.

Каква е разликата между лапи и колчета при демонтажа на кормилото?

Предлагат се два типа скоби за монтиране – с два или с четири болта за лапите и с един болт за колчетата. Най-лесни за монтаж са скобите на лапите, тъй като предната им част може да се свали изцяло. Така не е нужно да сваляте ръкохватките и другите аксесоари върху кормилото.

Филтрирай продуктите
Алуминиева лапа за велосипед  на марката COX със захват 31.8мм. за кормило. Изработена е от 3D обработен и анодизиран алуминий 6061 и благодарение на това, тя е изключително лека. Алуминиевият материал осигурява отлична комбинация от здравина и ниско тегло, което води до по-добра маневреност и ..
23.90 лв
Регулираща се лапа за велосипед на марката Crosser със захват 31.8мм. Изработена е от алуминий и благодарение на това, тя е изключително лека. Дължината й е 128мм.  С тази лапа можете допълнително да повдигнете височината на кормилото си само с помоща на шестограмен ключ. Забравете за прегърбен..
49.90 лв
Алуминиева лапа за велосипед  на марката Crosser със захват 31.8мм. за кормило. Изработена е от алуминий и благодарение на това, тя е изключително лека, само 90гр. Дължината й е 35мм.В комплекта са включени болтове от неръждаема стомана - 4,с които захващането за кормилото ще бъде здраво и наде..
21.00 лв
Алуминиева лапа за велосипед на марката Crosser със захват 31.8мм. за кормило. Изработена е от алуминий и благодарение на това, тя е изключително лека. Дължината й е 40мм. В комплекта са включени болтове от неръждаема стомана - 4,с които захващането за кормилото ще бъде здраво и надеждно и още 2 бол..
31.00 лв
Алуминиева лапа за велосипед Promax със захват 31.8мм. за кормило. Изработена е от алуминий и благодарение на това, тя е изключително лека. Дължината й е 35мм.  В комплекта са включени болтове от неръждаема стомана - 4,с които захващането за кормилото ще бъде здраво и надеждно и още 2 болта за ..
36.00 лв
Колче за кормило, подходящо за градски велосипед, осигуряващо по-изправена поза на велосипеда. С регулиращо колче за кормило забравяте за болка в кръста и ръцете. Можете лесно да коригирате височината и ъгъла на кормилото си с помощта на шестограм.Отличен избор за подобряване на производителността и..
18.90 лв
Регулируемо алуминиево колче за сгъваем велосипед.  Колчето позволява регулиране височината на кормилото посредством автомат (не се налагат инструменти). Може да се сгъва. Подходящо е за сгъваеми велосипеди 20" и 24"...
59.00 лв
Алуминиева лапа за велосипед със захват 25.4мм. за кормило към стержена на вилката, с дължината й е 100мм. Служи за допълнително повдигане височината на кормилото. С този вид лапа, ще забравете за прегърбената стойка и болки в кръста по време на колоездене. Лапата е предназначена за велосипеди и пре..
15.00 лв
Алуминиева лапа Force за велосипед   със захват 31.8мм. за кормило. Изработена е от алуминий и благодарение на това, тя е изключително лека.  Дължината й е 70мм.Лапата е предназначена за велосипеди и предлага комбинация от лекота, издръжливост и стабилност. Създадена с високи стандарт..
33.00 лв
Алуминиева лапа за велосипед  на марката Zoom със захват 25.4мм. за кормило към стержена на вилката. Изработена е от алуминий. Дължината й е 110мм.Лапат е предназначена за велосипеди и предлага комбинация от лекота, издръжливост и стабилност. Тази лапа е създадена с високи стандарти за качество..
16.90 лв
Алуминиева лапа за велосипед  на марката Zoom със захват 25.4мм. за кормило към стержена на вилката. Изработена е от алуминий. Дължината й е 90мм.Лапат е предназначена за велосипеди и предлага комбинация от лекота, издръжливост и стабилност. Тази лапа е създадена с високи стандарти за качество ..
16.90 лв
Раздвижено колче с помощта на което ще можете да регулирате височината и ъгъла на кормилото на вашия велосипед. Изработено е от алуминий, който е лек и издръжлив материал. С регулиращото колче за кормило забравяте за болка в кръста и ръцете и ще можете да подобрите стойката на велосипеда си. Монтира..
19.00 лв
Регулираща се лапа за велосипед на марката Crosser със захват 31.8мм. Изработена е от алуминий и благодарение на това, тя е изключително лека. Дължината й е 125мм.  С тази лапа можете допълнително да повдигнете височината на кормилото си само с помоща на шестограмен ключ. Забравете за прегърб..
35.00 лв
Колчето е изработено от комбинация от алуминий и стомана, което гарантира здравина, издръжливост и ниско тегло. Алуминиевата част предоставя лекота и устойчивост на корозия, докато стоманената част осигурява здравина и устойчивост на натоварване.Колче за кормило за бюджетни велосипеди, позволяващо р..
9.90 лв
Колче за кормило 22.2x100mmХарактеристики:- материал: стомана- размер към вилката: 22,2мм- за размер кормило: 25,4мм- дължина на колчето: 100ммОписаниеКолче за кормило с размер 22,2мм изработено от стомана. Дължината на колчето към кормилото е 10см. Към него може да се монтира кормило с размер 25,4м..
6.00 лв
Колче за кормило 22.2x50mmХарактеристики:- материал: стомана- размер към вилката: 22,2мм- за размер кормило: 25,4мм- дължина на колчето: 50ммОписаниеКолче за кормило с размер 22,2мм изработено от стомана. Дължината на колчето към кормилото е 5см. Към него може да се монтира кормило с размер 25,4..
6.00 лв
Колче за кормило 25.4x80mmХарактеристики:- материал: стомана- размер към вилката: 25.4мм- за размер кормило: 25,4мм- дължина на колчето: 80ммОписаниеКолче за кормило с размер 25.4мм изработено от стомана. Дължината на колчето към кормилото е 8см. Към него може да се монтира кормило с размер 25,4..
7.00 лв
Алуминиева лапа за велосипед със захват 31.8мм. за кормило. Изработена е от алуминий, което я прави изключително лека и здрава. Алуминиевият материал осигурява отлична комбинация от здравина и ниско тегло, което води до по-добра маневреност и производителност на велосипеда. Дължината й е 85мм.Важен ..
15.00 лв
MAX1 Sport BMX е специално проектирана за BMX велосипеди, като предоставя издръжливост и стабилност при изпълнение на различни трюкове и скокове. С нея велосипедистите могат да постигнат отличен контрол и маневреност по време на каране.BMX лапа MAX1 от материал AL6061 T6.Тя е с диаметър на кормилото..
23.90 лв
Лапа Promax MA-50 31.8x40mmХарактеристики:Дължина    40 ммДиаметър на кормилото    31,8 ммЗа вилка с външен диаметър    28.6 ммИздигане    10градусаМатериал    АлуминииЦвят    ЧеренТегло    238г...
17.00 лв
дължина: 120ммдиаметър на кормилото: 31,8ммза вилка със стержин: 28,6ммиздигане: 7 градусаматериал: алуминийцвят: черно синя..
25.00 лв
Лапа за кормило Promax Superlight 31.8 70mmИнформацияЛапа за кормило със захват 31,8мм. Дължина на лапата 70мм. Изработена от алуминий изключително лека!ХарактеристикиЪгъл - 7°Вилки - A-head 1 1/8"За кормило с диаметър 31,8ммДължина - 70ммЦвят - черен матМатериал - алуминийТегло - 119гр..
27.90 лв
Рaздвижена лапа UNO 31.8x110mmХарактеристики- счупена / раздвижена лапа UNO - размер: 31,8мм- дължина на лапата: 110мм- възможност за регулиране степента на повдигане- материал: алуминийИнформацияРаздвижена алуминиева лапа за велосипед. С тази лапа можете допълнително да повдигнете височината на кор..
32.00 лв
Раздвижена лапа 31.8x125mmХарактеристики- счупена / раздвижена лапа - размер към кормилото: 31,8мм- дължина на лапата: 125мм- за вилка с диаметър: 28,6мм- възможност за регулиране степента на повдигане: от 0 до 60 градуса- издигане на височина до 50мм- материал: алуминийИнформацияРаздвижена алумин..
32.00 лв
Раздвижена лапа UNO 25.4x110mmХарактеристики- счупена / раздвижена лапа - размер към кормилото: 25.4мм- дължина на лапата: 110мм- за вилка с диаметър: 28,6мм- възможност за регулиране степента на повдигане: от 0 до 60 градуса- издигане на височина до 45мм- материал: алуминийИнформацияРаздвижена ал..
26.00 лв
Раздвижено колче за кормило 22.2x100mm черноИнформацияС регулируемото колче можете да коригирате височината на кормилото на велосипеда си по изключително лесен начин. Колчето е с чупещо рамо и лесно можете да коригирате ъгъла му на издигане. Край не прегърбената стойка и умората в ръцете.Характерист..
24.90 лв
Раздвижено колче за кормило 25.4mm черно с бялоИнформацияС регулиращо колче за кормило забравяте за болка в кръста и ръцете. Можете лесно да коригирате височината и ъгъла на кормилото си с помощта на шестограмХарактеристики- височина на ствола: 150мм- диаметър: 25,4мм- захват към кормило: 25,4..
19.00 лв
Раздвижено регулируемо колче за кормило Promax 22,2/25,4ммИнформацияРегулируемо колче за кормило Promax. Колчето позволява регулиране височината на кормилото. Универсално за всички размери вилки 22,2мм и 25,4мм. Подходящо за кормила с размер 25,4мм.Характеристики- диаметър на стъблото: 22,2мм  ..
27.90 лв
Раздвижено колче за кормило 25.4mm черноИнформацияС регулиращо колче за кормило забравяте за болка в кръста и ръцете. Можете лесно да коригирате височината и ъгъла на кормилото си с помощта на шестограмХарактеристики- височина на ствола: 150мм- диаметър: 25,4мм- захват към кормило: 25,4мм- чупещ ъгъ..
19.90 лв
Раздвижено колче за кормило 25.4x100mm сивоИнформацияС регулиращо колче за кормило забравяте за болка в кръста и ръцете. Можете лесно да коригирате височината и ъгъла на кормилото си с помощта на шестограмХарактеристики- височина на ствола: 150мм- диаметър: 25,4мм- захват към кормило: 25,4мм- чу..
19.00 лв
Раздвижено колче за кормило на велосипед. Колчето е с размер 25,4мм за монтаж на кормило 31,8мм. Раздвиженото колче за кормило ZOOM е предназначено да осигури стабилност и прецизност на кормилото на велосипеда. То е с размер на колчето 25,4 мм, което го прави съвместимо с кормила с диаметър 25,4 мм..
24.00 лв
Удължител за удължаване на стержина на вилка A-H 1 1/8" черенУдължител за стержина на вилка 1 1/8" черно.С него можете да вдигнете допълнително височината на кормилото си.Вътрешен долен диаметър: 28.6mmВъншен горен диаметър: 28.6mm..
37.90 лв
Удължител преходник за лапа от колче 22.2ммИнформацияПреходник от колче за кормило към лапа.Характеристики- размер 22,2мм- Материал: алуминий..
12.00 лв
Удължител преходник за лапа от колче 25,4mmИнформацияПреходник от колче за кормило към лапа.Характеристики- размер 25,4мм- Материал: алуминий..
12.00 лв
Показва 1 до 34 от 34 (1 страници)
Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че ползвате сайта ни по най-добрия възможен начин. Правила за ползване | Поверителност и бисквитки и GDPR

Този продукт в момент е извън наличност. Въведете вашия email адрес и ние ще ви уведомим веднага щом продукта е обратно наличен.

Email