Меню
Количка

SALE -20% Велосипеди Cross

Велосипеди

Велосипеди

История и поява

Първата идея за изобретяването на велосипедите се е появила още преди три века във Франция и принадлежи на изтъкнатия френски математик Жак Озанам. Той предложил добре познатата карета, теглена от коне, да бъде преустроена така, че да се задвижва от хора. По този начин французите не само ще спестят грижите за животните, но ще се насладят на здравословен начин на живот. Освен това, новото изобретение не се задвижва от въглища или водната пара, а разчита на друг природен ресурс – силата на волята.

Прототипите на съвременния велосипед били копие на каретите, като имали място за благородника и били задвижвани от лакея или кочияша чрез сложна система от зъбци и въжета. Първите модели, макар да се задържали повече от век, не развивали висока скорост и били задминавани от пешеходците. Едва през 1817 г. Карл Драйс, немски барон, представя на света първия модел на съвременния велосипед. Той представлявал две колела, съединени с рамка, върху която имало седалка и кормило. Моделът бил направен почти изцяло от дърво и се задвижвал посредством оттласкване от земята, подобно на тротинетките днес.
 
„Велосипед“ идва от две латински думи, които означават „бърз крак“ и навлиза в английския и френски речник през 1860. През това време изобретението започва да се връща отново към триколката и четириколката, докато най-накрая, през 1867 г., биват добавени два педала на предното колело. Тъй като велосипедът бил твърде висок, човек трябвало да се затича и да скочи, за да седне върху него.

Тридесет години по-късно, през 1897 г., се появява най-близкият модел до съвременния велосипед – направен от стомана, с две еднакви колела, верига и фар. Моделът имал и трето, по-малко колело отзад, което осигурявало баланс върху груб и неравен терен. В края на века в Германия велосипедите започнали да се произвеждат масово и да се пригаждат за военни цели. Те били задължително оборудвани със стойка за шинел, пушка, лампа, кутия за муниции, кожена чанта, военен рог и байонет.

Видове велосипеди

 
Появяват все повече варианти на велосипеда – с различно разположение на рамката и кормилото, разнообразни зъбци и вериги , включително тандеми за семейни двойки и техните новородени. С изобретяването на скоростите и спирачките започват да се провеждат първите състезания. Кормилото става извито, а около педалите са поставени кожени каиши, за да стабилизират петата.
 
През 1920 г. велосипедите отново започват да се произвеждат с цел да подобрят здравето и качеството на живот. Създават се модели за екскурзии с много ниска, извита рамка и кошница отпред. През златния век на велосипедите започва масово производство. Състезанията се увеличават и производителите насочват вниманието си към екстремните спортове – по-малки колела и по-големи амортисьори. Детските модели и тези с експериментален дизайн също намират свое място на пазара.
 
Едва в началото на 90-те започва производството на карбонови велосипеди. Въглеродните влакна бързо изместват стоманата и алуминия, тъй като предлагат по-голяма здравина и са значително по-леки. Това е огромно предимство за състезателите, чиято скорост и гъвкавост са от решаващо значение.
 
След 2000-та година, въпреки усъвършенстването на технологиите и иновациите при автомобилите, в гъстонаселените райони велосипедите остават основен метод за транспорт при офисните работници, куриерските фирми и фирмите са доставка на храна. Редица страни закупуват и оборудват велосипеди за полицията си или като част от програми за намаляване на въглеродния отпечатък.

Характеристики и предимства

 
Велосипедите са компактни, универсални средства за придвижване, които изискват минимална поддръжка, могат да се съхраняват лесно и да се ползват от всеки. Независимо дали търсите велосипед за града, детски велосипед, шосейни или планински, разполагате с огромен избор от марки и модели на свое разположение.

Ако искате и да разберете повече за компонентите и съставните части на велосипедите. Кои модели са водещи, кои се завръщат и кои от тях бързо ще изгубят надпреварата. Разберете също как да използвате рационално контактните точки на велосипеда и какви са правилните позиции за каране, според вида на волана и седалката.

Защо да купите велосипед от Martobike ?


В онлайн магазина Martobike се предлага богата гама на различни видове колелета за всеки вид и терен. Ще намерите моделите на Cross, Drag, BMX, както и различни видове - Dirt Jump велосипеди, Баланс байк, Градски и трекинг велосипеди, Електрически велосипеди, Планински велосипеди, Сгъваеми велосипеди. Може да видите и нашите предложения за велосипеди под наем

Филтрирай продуктите
BMX велосипед Drag 20 Decade син BMX велосипед Drag 20 Decade син
-15 %
Представяме Ви бюджетния модел BMX Decade, подходящ за всички начинаещи и напреднали колоездачи. BMX Drag 20 Decade носи всички характеристики на високия клас BMX велосипеди. Има атрактивен дизайн в приятния син цвят. Окомплектован е с здрава стоманена рамка за тежки натоварвания, която прави велоси..
509.00 лв 599.00 лв
Безплатна доставка
Представяме Ви новият модел BMX на Drag Revolt. Моделът е висок клас BMX велосипед, подходящ за всички начинаещи и напреднали колоездачи.  Revolt е по-усъвършенстван от Decade и Onset, с по-висок клас компоненти, което го прави един от най-гъвкавите BMX велосипеди на пазара. Окомплектован е с C..
789.00 лв
Безплатна доставка
Представяме Ви баланс велосипед On Fire 2в1 12цола. Подходящ е за деца от 1,5г. до 3,5г. Балансиращия велосипед е много практичен,многофункционален и един добър избор за вашето дете. Има атрактивен и закачлив дизайн, което го прави подходящ както за момичета, така и за момчета. Най-голямото предимст..
159.00 лв
Безплатна доставка
Представяме Ви така нареченият Dirt Jump велосипед за градската джунгла. Колело, предвидено за динамично каране както в града, така и в планината. Базиран на изключително солидна, здрава и надеждна алуминиева рамка, оборудван с компоненти, които ще ви позволят да преминете през всяко препятствие. По..
799.00 лв
Безплатна доставка
Новият модел на Cross Dexter е с подновена окомплектовка. Има атрактивен дизайн в син цвят. Окомплектован е с хидравлични дискови спирачки,Shimano BL M310 команда и подсилени двустенни капли. Велосипедът е проектиран за леки карания в планински условия.Dirt Jump велосипед, който е подходящ за деца с..
999.00 лв
Безплатна доставка
Представяме Ви най-новия модел от семейството на така наречените dirt jump велосипеди. Базиран е на  изключително здрава и надеждна алуминиева рамка, оборудван с компоненти, които ще ви позволят да преминете през всяко препятствие.  Велосипед за градската джунгла, който има изключително ат..
999.00 лв
Безплатна доставка
Представяме Ви един чудесен градски вариант на велосипед, с внимателно подбрани висококачествени компоненти и алуминиева рамка. Дамите ще могат да пътуват през градските улици със стил. Разработен в хармония на дизайн и функционалност. Има изключително приятен дизайн, който би се харесал и на най-вз..
1,309.00 лв
Безплатна доставка
Време Ви е за нов велосипед! Представяме Ви велосипед Cross Viper 29" MDB.  Едно много добро изпълнение, с прецизно подбрани компоненти на бюджетна цена. Колелото е оборудвано с алуминиева рамка, която прави велосипеда изключително лек и маневрен. Подходящ е за планинско и градско каране. Подар..
699.00 лв
Безплатна доставка
Време Ви е за нов велосипед! Представяме Ви велосипед Cross Viper 29" MDB.  Едно много добро изпълнение, с прецизно подбрани компоненти на бюджетна цена. Колелото е оборудвано с алуминиева рамка, която прави велосипеда изключително лек и маневрен. Подходящ е за планинско и градско каране. Подар..
699.00 лв
Безплатна доставка
Представяме Ви планинският велосипед на Cross модел Xtreme 29'', който ще грабне погледа ви несъмнено. Моделът е окомплектован с внимателно и прецизно подбрани компоненти от висок клас Shimano. Оборудван е с хидравлични дискови спирачки на Shimano Deore XT, както и скоростна система Shimano Deore XT..
2,570.90 лв
Безплатна доставка
Велосипедът на Drag  Badger Fun 24" е най-новия модел, спечелил награда за един от най-добрите модели велосипеди според всеизвестното списание в Германия Wolrd of MTB.С изключително прецизно подбрани компоненти, велосипедът е окомлектован с амортисьорна вилка, която е специално проектирана за л..
1,099.00 лв
Безплатна доставка
Велосипед  Drag Glide Lady 28ИнформацияЕдин чудесен градски вариант на велосипед, с внимателно подбрани висококачествени компоненти на Shimano и алуминиева рамка. Пътувайте през градските улици със стил. Разработен в хармония на дизайн и функционалност.Drag Glide Lady oсвен идеален партньор в г..
790.00 лв
Безплатна доставка
Чудесен алуминиев планински MTB велосипед с 29" капли. Оборудван е със скоростна система на Shimano Altus 3x8 скорости. Вилката е амортисьорна за по-преминаване по неравностите...
849.00 лв
Безплатна доставка
Един чудесен вариант за избор на градски велосипед. Бюджетен велосипед, оборудван с начален клас компоненти. С него дамите ще могат да пътуват през градските улици със стил и самочувствие. Има изключително приятен дизайн, който би се харесал и на най-взискателните дами.Harmony lady oсвен идеален пар..
529.00 лв
Безплатна доставка
Cross Causa SL1 27,5 " e дамски планински велосипед, подходящ за стила Cross country. Велосипедът е с типична дамска геометрия. Благодарение на алуминиевата си рамка е изключително лек велосипед. Компонентите са много старателно подбрани. Окомплектован е с хидравлични дискови спирачки Shiman..
999.00 лв
Безплатна доставка
Велосипедът на Cross модел Causa SL1 27,5 " e дамски планински велосипед, подходящ за стила Cross country. Велосипедът е с типична дамска геометрия. Благодарение на алуминиевата си рамка е изключително лек велосипед. Компонентите са много старателно подбрани. Окомплектован е с хидравлични дискови сп..
999.00 лв
Безплатна доставка
Новият модел на Cross Dexter е с подновена окомплектовка. Има атрактивен дизайн в цвят сиво-кaфяв. Окомплектован е с хидравлични дискови спирачки,Shimano BL M310 команда и подсилени двустенни капли. Велосипедът е проектиран за леки карания в планински условия.Dirt Jump велосипед, който е под..
999.00 лв
Безплатна доставка
Новият модел на Cross Dexter е с подновена окомплектовка. Има атрактивен дизайн в цвят сиво-кaфяв. Окомплектован е с хидравлични дискови спирачки,Shimano BL M310 команда и подсилени двустенни капли. Велосипедът е проектиран за леки карания в планински условия.Dirt Jump велосипед, който е под..
999.00 лв
Безплатна доставка
Представяме Ви велосипед Cross GRX 7 HDB 27.5''. Велосипедът е окомплектован със старателно подбрани висококачествени компоненти на Shimano и не само. Оборудван е с хидравлични дискови спирачки на Shimano, както и скоростна система Shimano Tourney RD-TY500 3х7 скорости. Вилката е Suntour XCE с ход 1..
999.00 лв
Безплатна доставка
Представяме Ви велосипед Cross GRX 7 HDB 27.5''. Велосипедът е окомплектован със старателно подбрани висококачествени компоненти на Shimano и не само. Оборудван е с хидравлични дискови спирачки на Shimano, както и скоростна система Shimano Tourney RD-TY500 3х7 скорости. Вилката е Suntour XCE с ход 1..
999.00 лв
Безплатна доставка
Велосипед Cross GRX7 HDB 29 L Велосипед Cross GRX7 HDB 29 L
-20 %
Представяме Ви планинският велосипед на Cross модел GRX 7 HDB 29''. Модел, оборудван с хидравлични спирачки на Shimano, както и скоростна система Shimano Tourney RD-TY500 3х7 скорости. Вилката е Suntour XCE с ход 100мм. и с регулиране на твърдостта на пружината. Cross GRX 7 HDB е добър избор, за да ..
799.00 лв 999.00 лв
Безплатна доставка
Велосипед Cross GRX7 HDB 29 XL Велосипед Cross GRX7 HDB 29 XL
-20 %
Представяме Ви планинският велосипед на Cross модел GRX 7 HDB 29''. Модел, оборудван с хидравлични спирачки на Shimano, както и скоростна система Shimano Tourney RD-TY500 3х7 скорости. Вилката е Suntour XCE с ход 100мм. и с регулиране на твърдостта на пружината. Cross GRX 7 HDB е добър избор, за да ..
799.00 лв 999.00 лв
Безплатна доставка
Велосипед Cross GRX7 MDB 29 L Велосипед Cross GRX7 MDB 29 L
-22 %
Планинският велосипед Cross GRX7 29 цола и размер L е оборудван с механични дискови спирачки Shimano и 21скорости отново на Shimano. Превключването на скоростите става чрез палцови команди Shimano Altus.Cross GRX7 MDB има двустенни алуминиеви, подсилени капли и вилка Suntour XCE28 с ход 100мм. Велос..
699.00 лв 899.00 лв
Безплатна доставка
Велосипед Cross GRX7 MDB 29 XL Велосипед Cross GRX7 MDB 29 XL
-22 %
Представяме Ви велосипед Cross GRX7 MDB 29'' размер XL, който е оборудван с механични дискови спирачки Shimano и 21скорости отново на Shimano. Превключването на скоростите става чрез палцови команди Shimano Altus.Cross GRX7 MDB има двустенни алуминиеви, подсилени капли и вилка Suntour XCE28 с ход 10..
699.00 лв 899.00 лв
Безплатна доставка
Представяме Ви велосипед Cross GRX7 27.5'' цола, размер L. Едно много добро изпълнение, с прецизно подбрани компоненти на бюджетна цена. Колелото е оборудвано с алуминиева рамка, която прави велосипеда изключително лек и маневрен. Подходящ е за планинско и градско каране. Велосипедът има палцови ком..
699.00 лв
Безплатна доставка
Велосипед Cross GRX7 VBR 29 L Велосипед Cross GRX7 VBR 29 L
-19 %
Представяме Ви велосипед Cross GRX7 29".  Едно много добро изпълнение, с прецизно подбрани компоненти на бюджетна цена. Колелото е оборудвано с алуминиева рамка, която прави велосипеда изключително лек и маневрен. Подходящ е за планинско и градско каране.Велосипедът има палцови команди Shimano ..
649.00 лв 799.00 лв
Безплатна доставка
Велосипед Cross GRX7 VBR 29 М Велосипед Cross GRX7 VBR 29 М
-19 %
Представяме Ви велосипед Cross GRX7 29".  Едно много добро изпълнение, с прецизно подбрани компоненти на бюджетна цена. Колелото е оборудвано с алуминиева рамка, която прави велосипеда изключително лек и маневрен. Подходящ е за планинско и градско каране.Велосипедът има палцови команди Shimano ..
649.00 лв 799.00 лв
Безплатна доставка
Велосипед Cross Julia 26'' е специално създаден за нежния пол, който е окомплектован със старателно подбрани компоненти, за да допринесе за приятно колоездене. Оборудван е с палцови команди Shimano, скоростна система на Shimano Tourney 3x7 скорости и алуминиева рамка, която прави велосипеда изключит..
669.00 лв
Безплатна доставка
Велосипед Cross TRX SL3 Man 28 има здрава алуминиева рамка. Изключително лек за градско колело, той ще върви по пътищата безпроблемно с лекота. Окомплектован е с компоненти на Shimano - скоростна система  Shimano 3x7 или общо 21 скорости, която допринася за лесно изкачване и на най-стръмните ул..
849.00 лв
Безплатна доставка
Дамският велосипед на Drag 26 "Grace 1.0 е нов модел велосипед, специално създаден за нежния пол, който е окомплектован със старателно подбрани компоненти, за да допринесе за приятно колоездене. Оборудван е със скоростна система на Shimano Tourney 3x7 скорости и алуминиева рамка, която прави велосип..
729.00 лв
Безплатна доставка
Дамският велосипед на Drag модел Grace 1.0 е нов модел, оборудван със скоростна система на Shimano Tourney 3x7 скорости. Този клас компоненти осигуряват лесно и надеждно превключване на скоростите. Оборудван е с алуминиева рамка, която прави велосипеда изключително лек и маневрен. Специално проектир..
759.00 лв
Безплатна доставка
Дамският велосипед Drag Grace 1.0 е нов модел, оборудван със скоростна система на Shimano Tourney 3x7 скорости. Този клас компоненти осигуряват лесно и надеждно превключване на скоростите и сигурен захват на кормилото, давайки възможност за смяна на предавките само чрез минимално завъртане на палеца..
759.00 лв
Безплатна доставка
Дамският велосипед Drag Grace 3.0 е нов модел, оборудван със скоростна система на Shimano Tourney 3х7 скорости. Този клас компоненти осигуряват лесно и надеждно превключване на скоростите и сигурен захват на кормилото, давайки възможност за смяна на предавките само чрез минимално завъртане на палеца..
899.00 лв
Безплатна доставка
Представяме Ви велосипед Drag Hardy 3.0, 27.5", размер S от началния клас на серията Hardy. Въпреки това компонентите на велосипеда са старателно подбрани, за да допринесат за едно комфортно и пълноценно каране. Разбира се рамката включва всички екстри на по-скъпите варианти, но благодарение на разу..
929.00 лв
Безплатна доставка
Велосипед Drag Hardy 7.0 несъмнено ще грабне вашия поглед.  Добре окомплектован, с прецизно подбрани компоненти, за да допринесат за комфортно и приятно колоездене, този велосипед със сигурност ще спечели вашето доверие.Рамката на Hardy 7.0 е направена от алуминий 6061 и хидроформовани тръби с ..
1,149.00 лв
Безплатна доставка
Велосипедът Grand Canyon Base Lady е най-бюджетният модел от серията. Той притежава всички основни качества и предимства на доказалите се по-високи класове от серията и в същото време остава съвсем достъпен. Окабеляването на велосипеда минава вътре в рамката. По този начин жилата остават предпазени ..
719.00 лв
Безплатна доставка
Велосипедът Grand Canyon Base Lady е най-бюджетният модел от серията. Той притежава всички основни качества и предимства на доказалите се по-високи класове от серията и в същото време остава съвсем достъпен. Окабеляването на велосипеда минава вътре в рамката. По този начин жилата остават предпаз..
719.00 лв
Безплатна доставка
Grand Canyon 1.0 Base Lady е най-бюджетният велосипед модел от серията. Той притежава всички основни качества и предимства на доказалите се по-високи класове от серията и в същото време остава съвсем достъпен. Окабеляването на велосипеда минава вътре в рамката. По този начин жилата остават предпазен..
719.00 лв
Безплатна доставка
Велосипедът на Drag модел Grand Canyon 3.0 Comp е един чудесен избор със старателно и прецизно подбрани компоненти. Оборудван е с команди Shimano Tourney EF41, 3×7 скорости. Това е перфектния велосипед за ценово ориентирани планински и трекинг колоездачи. Изработен е от висококачествени компоненти -..
849.00 лв
Безплатна доставка
28 Grand Canyon 7.0 TE XL на Drag в цвят черен зелен е един изключително добър избор на велосипед. Компонентите са старателно подбрани, за да допринесат за комфортно и приятно колоездене. Това е перфектният велосипед за ценово ориентирани планински и трекинг колоездачи. Изработен е от висококачестве..
1,219.00 лв
Безплатна доставка
Показва 1 до 40 от 318 (8 страници)
Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че ползвате сайта ни по най-добрия възможен начин. Правила за ползване | Поверителност и бисквитки и GDPR

Този продукт в момент е извън наличност. Въведете вашия email адрес и ние ще ви уведомим веднага щом продукта е обратно наличен.

Email