Меню
Количка

Велосипеди

Велосипеди

История и поява

Първата идея за изобретяването на велосипедите се е появила още преди три века във Франция и принадлежи на изтъкнатия френски математик Жак Озанам. Той предложил добре познатата карета, теглена от коне, да бъде преустроена така, че да се задвижва от хора. По този начин французите не само ще спестят грижите за животните, но ще се насладят на здравословен начин на живот. Освен това, новото изобретение не се задвижва от въглища или водната пара, а разчита на друг природен ресурс – силата на волята.

Прототипите на съвременния велосипед били копие на каретите, като имали място за благородника и били задвижвани от лакея или кочияша чрез сложна система от зъбци и въжета. Първите модели, макар да се задържали повече от век, не развивали висока скорост и били задминавани от пешеходците. Едва през 1817 г. Карл Драйс, немски барон, представя на света първия модел на съвременния велосипед. Той представлявал две колела, съединени с рамка, върху която имало седалка и кормило. Моделът бил направен почти изцяло от дърво и се задвижвал посредством оттласкване от земята, подобно на тротинетките днес.
 
„Велосипед“ идва от две латински думи, които означават „бърз крак“ и навлиза в английския и френски речник през 1860. През това време изобретението започва да се връща отново към триколката и четириколката, докато най-накрая, през 1867 г., биват добавени два педала на предното колело. Тъй като велосипедът бил твърде висок, човек трябвало да се затича и да скочи, за да седне върху него.

Тридесет години по-късно, през 1897 г., се появява най-близкият модел до съвременния велосипед – направен от стомана, с две еднакви колела, верига и фар. Моделът имал и трето, по-малко колело отзад, което осигурявало баланс върху груб и неравен терен. В края на века в Германия велосипедите започнали да се произвеждат масово и да се пригаждат за военни цели. Те били задължително оборудвани със стойка за шинел, пушка, лампа, кутия за муниции, кожена чанта, военен рог и байонет.

Видове велосипеди

 
Появяват все повече варианти на велосипеда – с различно разположение на рамката и кормилото, разнообразни зъбци и вериги , включително тандеми за семейни двойки и техните новородени. С изобретяването на скоростите и спирачките започват да се провеждат първите състезания. Кормилото става извито, а около педалите са поставени кожени каиши, за да стабилизират петата.
 
През 1920 г. велосипедите отново започват да се произвеждат с цел да подобрят здравето и качеството на живот. Създават се модели за екскурзии с много ниска, извита рамка и кошница отпред. През златния век на велосипедите започва масово производство. Състезанията се увеличават и производителите насочват вниманието си към екстремните спортове – по-малки колела и по-големи амортисьори. Детските модели и тези с експериментален дизайн също намират свое място на пазара.
 
Едва в началото на 90-те започва производството на карбонови велосипеди. Въглеродните влакна бързо изместват стоманата и алуминия, тъй като предлагат по-голяма здравина и са значително по-леки. Това е огромно предимство за състезателите, чиято скорост и гъвкавост са от решаващо значение.
 
След 2000-та година, въпреки усъвършенстването на технологиите и иновациите при автомобилите, в гъстонаселените райони велосипедите остават основен метод за транспорт при офисните работници, куриерските фирми и фирмите са доставка на храна. Редица страни закупуват и оборудват велосипеди за полицията си или като част от програми за намаляване на въглеродния отпечатък.

Характеристики и предимства

 
Велосипедите са компактни, универсални средства за придвижване, които изискват минимална поддръжка, могат да се съхраняват лесно и да се ползват от всеки. Независимо дали търсите велосипед за града, детски велосипед, шосейни или планински, разполагате с огромен избор от марки и модели на свое разположение.

Ако искате и да разберете повече за компонентите и съставните части на велосипедите. Кои модели са водещи, кои се завръщат и кои от тях бързо ще изгубят надпреварата. Разберете също как да използвате рационално контактните точки на велосипеда и какви са правилните позиции за каране, според вида на волана и седалката.

Защо да купите велосипед от Martobike ?


В онлайн магазина Martobike се предлага богата гама на различни видове колелета за всеки вид и терен. Ще намерите моделите на Cross, Drag, BMX, както и различни видове - Dirt Jump велосипеди, Баланс байк, Градски и трекинг велосипеди, Електрически велосипеди, Планински велосипеди, Сгъваеми велосипеди. Може да видите и нашите предложения за велосипеди под наем

Филтрирай продуктите
Представяме Ви бюджетния модел BMX Decade, подходящ за всички начинаещи и напреднали колоездачи. BMX Drag 20 Decade носи всички характеристики на високия клас BMX велосипеди. Има атрактивен дизайн в приятния син цвят. Окомплектован е с здрава стоманена рамка за тежки натоварвания, която прави велоси..
589.00 лв
Представяме Ви новият модел BMX на Drag Revolt. Моделът е висок клас BMX велосипед, подходящ за всички начинаещи и напреднали колоездачи.  Revolt е по-усъвършенстван от Decade и Onset, с по-висок клас компоненти, което го прави един от най-гъвкавите BMX велосипеди на пазара. Окомплектован е с C..
749.00 лв
Представяме Ви баланс велосипед On Fire 2в1 12цола. Подходящ е за деца от 1,5г. до 3,5г. Балансиращия велосипед е много практичен,многофункционален и един добър избор за вашето дете. Има атрактивен и закачлив дизайн, което го прави подходящ както за момичета, така и за момчета. Най-голямото предимст..
159.00 лв
Новият модел на Cross Dexter е с подновена окомплектовка. Има атрактивен дизайн в син цвят. Окомплектован е с хидравлични дискови спирачки,Shimano BL M310 команда и подсилени двустенни капли. Велосипедът е проектиран за леки карания в планински условия.Dirt Jump велосипед, който е подходящ за деца с..
899.00 лв
Представяме Ви един чудесен градски вариант на велосипед, с внимателно подбрани висококачествени компоненти и алуминиева рамка. Дамите ще могат да пътуват през градските улици със стил. Разработен в хармония на дизайн и функционалност. Има изключително приятен дизайн, който би се харесал и на най-вз..
1,299.00 лв
Време Ви е за нов велосипед! Представяме Ви велосипед Cross Viper 29" MDB.  Едно много добро изпълнение, с прецизно подбрани компоненти на бюджетна цена. Колелото е оборудвано с алуминиева рамка, която прави велосипеда изключително лек и маневрен. Подходящ е за планинско и градско каране. Подар..
699.00 лв
Време Ви е за нов велосипед! Представяме Ви велосипед Cross Viper 29" MDB.  Едно много добро изпълнение, с прецизно подбрани компоненти на бюджетна цена. Колелото е оборудвано с алуминиева рамка, която прави велосипеда изключително лек и маневрен. Подходящ е за планинско и градско каране. Подар..
699.00 лв
Велосипедът на Drag  Badger Fun 24" е най-новия модел, спечелил награда за един от най-добрите модели велосипеди според всеизвестното списание в Германия Wolrd of MTB.С изключително прецизно подбрани компоненти, велосипедът е окомлектован с амортисьорна вилка, която е специално проектирана за л..
929.00 лв
Велосипед  Drag Glide Lady 28ИнформацияЕдин чудесен градски вариант на велосипед, с внимателно подбрани висококачествени компоненти на Shimano и алуминиева рамка. Пътувайте през градските улици със стил. Разработен в хармония на дизайн и функционалност.Drag Glide Lady oсвен идеален партньор в г..
659.00 лв
Чудесен алуминиев планински MTB велосипед с 29" капли. Оборудван е със скоростна система на Shimano Altus 3x8 скорости. Вилката е амортисьорна за по-преминаване по неравностите...
849.00 лв
Един чудесен вариант за избор на градски велосипед. Бюджетен велосипед, оборудван с начален клас компоненти. С него дамите ще могат да пътуват през градските улици със стил и самочувствие. Има изключително приятен дизайн, който би се харесал и на най-взискателните дами.Harmony lady oсвен идеален пар..
529.00 лв
Cross Causa SL1 27,5 " e дамски планински велосипед, подходящ за стила Cross country. Велосипедът е с типична дамска геометрия. Благодарение на алуминиевата си рамка е изключително лек велосипед. Компонентите са много старателно подбрани. Окомплектован е с хидравлични дискови спирачки Shiman..
999.00 лв
Велосипедът на Cross модел Causa SL1 27,5 " e дамски планински велосипед, подходящ за стила Cross country. Велосипедът е с типична дамска геометрия. Благодарение на алуминиевата си рамка е изключително лек велосипед. Компонентите са много старателно подбрани. Окомплектован е с хидравлични дискови сп..
999.00 лв
Новият модел на Cross Dexter е с подновена окомплектовка. Има атрактивен дизайн в цвят сиво-кaфяв. Окомплектован е с хидравлични дискови спирачки,Shimano BL M310 команда и подсилени двустенни капли. Велосипедът е проектиран за леки карания в планински условия.Dirt Jump велосипед, който е под..
999.00 лв
Новият модел на Cross Dexter е с подновена окомплектовка. Има атрактивен дизайн в цвят сиво-кaфяв. Окомплектован е с хидравлични дискови спирачки,Shimano BL M310 команда и подсилени двустенни капли. Велосипедът е проектиран за леки карания в планински условия.Dirt Jump велосипед, който е под..
999.00 лв
Представяме Ви велосипед Cross GRX 7 HDB 27.5''. Велосипедът е окомплектован със старателно подбрани висококачествени компоненти на Shimano и не само. Оборудван е с хидравлични дискови спирачки на Shimano, както и скоростна система Shimano Tourney RD-TY500 3х7 скорости. Вилката е Suntour XCE с ход 1..
999.00 лв
Представяме Ви велосипед Cross GRX 7 HDB 27.5''. Велосипедът е окомплектован със старателно подбрани висококачествени компоненти на Shimano и не само. Оборудван е с хидравлични дискови спирачки на Shimano, както и скоростна система Shimano Tourney RD-TY500 3х7 скорости. Вилката е Suntour XCE с ход 1..
999.00 лв
Представяме Ви планинският велосипед на Cross модел GRX 7 HDB 29''. Модел, оборудван с хидравлични спирачки на Shimano, както и скоростна система Shimano Tourney RD-TY500 3х7 скорости. Вилката е Suntour XCE с ход 100мм. и с регулиране на твърдостта на пружината. Cross GRX 7 HDB е добър избор, за да ..
999.00 лв
Представяме Ви планинският велосипед на Cross модел GRX 7 HDB 29''. Модел, оборудван с хидравлични спирачки на Shimano, както и скоростна система Shimano Tourney RD-TY500 3х7 скорости. Вилката е Suntour XCE с ход 100мм. и с регулиране на твърдостта на пружината. Cross GRX 7 HDB е добър избор, за да ..
999.00 лв
Планинският велосипед Cross GRX7 29 цола и размер L е оборудван с механични дискови спирачки Shimano и 21скорости отново на Shimano. Превключването на скоростите става чрез палцови команди Shimano Altus.Cross GRX7 MDB има двустенни алуминиеви, подсилени капли и вилка Suntour XCE28 с ход 100мм. Велос..
899.00 лв
Представяме Ви велосипед Cross GRX7 MDB 29'' размер XL, който е оборудван с механични дискови спирачки Shimano и 21скорости отново на Shimano. Превключването на скоростите става чрез палцови команди Shimano Altus.Cross GRX7 MDB има двустенни алуминиеви, подсилени капли и вилка Suntour XCE28 с ход 10..
899.00 лв
Представяме Ви велосипед Cross GRX7 27.5'' цола, размер L. Едно много добро изпълнение, с прецизно подбрани компоненти на бюджетна цена. Колелото е оборудвано с алуминиева рамка, която прави велосипеда изключително лек и маневрен. Подходящ е за планинско и градско каране. Велосипедът има палцови ком..
799.00 лв
Представяме Ви велосипед Cross GRX7 29".  Едно много добро изпълнение, с прецизно подбрани компоненти на бюджетна цена. Колелото е оборудвано с алуминиева рамка, която прави велосипеда изключително лек и маневрен. Подходящ е за планинско и градско каране.Велосипедът има палцови команди Shimano ..
799.00 лв
Представяме Ви велосипед Cross GRX7 29".  Едно много добро изпълнение, с прецизно подбрани компоненти на бюджетна цена. Колелото е оборудвано с алуминиева рамка, която прави велосипеда изключително лек и маневрен. Подходящ е за планинско и градско каране.Велосипедът има палцови команди Shimano ..
799.00 лв
Дамският велосипед на Drag 26 "Grace 1.0 е нов модел велосипед, специално създаден за нежния пол, който е окомплектован със старателно подбрани компоненти, за да допринесе за приятно колоездене. Оборудван е със скоростна система на Shimano Tourney 3x7 скорости и алуминиева рамка, която прави велосип..
699.00 лв
Дамският велосипед на Drag модел Grace 1.0 е нов модел, оборудван със скоростна система на Shimano Tourney 3x7 скорости. Този клас компоненти осигуряват лесно и надеждно превключване на скоростите. Оборудван е с алуминиева рамка, която прави велосипеда изключително лек и маневрен. Специално проектир..
699.00 лв
Дамският велосипед Drag Grace 3.0 е нов модел, оборудван със скоростна система на Shimano Tourney 3х7 скорости. Този клас компоненти осигуряват лесно и надеждно превключване на скоростите и сигурен захват на кормилото, давайки възможност за смяна на предавките само чрез минимално завъртане на палеца..
869.00 лв
Представяме Ви велосипед Drag Hardy 3.0, 27.5", размер S от началния клас на серията Hardy. Въпреки това компонентите на велосипеда са старателно подбрани, за да допринесат за едно комфортно и пълноценно каране. Разбира се рамката включва всички екстри на по-скъпите варианти, но благодарение на разу..
899.00 лв
Велосипед Drag Hardy 7.0 несъмнено ще грабне вашия поглед.  Добре окомплектован, с прецизно подбрани компоненти, за да допринесат за комфортно и приятно колоездене, този велосипед със сигурност ще спечели вашето доверие.Рамката на Hardy 7.0 е направена от алуминий 6061 и хидроформовани тръби с ..
1,090.00 лв
Велосипедът Grand Canyon Base Lady е най-бюджетният модел от серията. Той притежава всички основни качества и предимства на доказалите се по-високи класове от серията и в същото време остава съвсем достъпен. Окабеляването на велосипеда минава вътре в рамката. По този начин жилата остават предпаз..
699.00 лв
Grand Canyon 1.0 Base Lady е най-бюджетният велосипед модел от серията. Той притежава всички основни качества и предимства на доказалите се по-високи класове от серията и в същото време остава съвсем достъпен. Окабеляването на велосипеда минава вътре в рамката. По този начин жилата остават предпазен..
699.00 лв
Велосипедът на Drag модел Grand Canyon 3.0 Comp е един чудесен избор със старателно и прецизно подбрани компоненти. Оборудван е с команди Shimano Tourney EF41, 3×7 скорости. Това е перфектния велосипед за ценово ориентирани планински и трекинг колоездачи. Изработен е от висококачествени компоненти -..
829.00 лв
28 Grand Canyon 7.0 TE XL на Drag в цвят черен зелен е един изключително добър избор на велосипед. Компонентите са старателно подбрани, за да допринесат за комфортно и приятно колоездене. Това е перфектният велосипед за ценово ориентирани планински и трекинг колоездачи. Изработен е от висококачестве..
1,189.00 лв
Велосипедът на Drag модел Grand Canyon Comp Lady L  в цвят бял червен 28 цола е много добър и бюджетен избор за всички онези дами, които търсят добро съотношение цена-качество. Моделът комбинира всички основни качества на планинския и градски велосипед, като същевременно може да се справи с вся..
829.00 лв
Велосипедът на Drag модел Grand Canyon Comp Lady M  в цвят бял червен 28 цола е много добър и бюджетен избор за всички онези дами, които търсят добро съотношение цена-качество. Моделът комбинира всички основни качества на планинския и градски велосипед, като същевременно може да се справи с вся..
829.00 лв
Серията Hardy е известна със своята издръжливост и функционалност. Велосипедът има изключително добре и прецизно подбрани компоненти, за да може да оправдае и най-далечните Ви представи за идеалният велосипед. Все пак с ревизирана геометрия и компоненти, съобразени с нуждите на всеки маунтин байк ен..
1,250.00 лв
Серията Hardy е известна със своята издръжливост и функционалност. За нас това не бе достатъчно и решихме да се върнем към чертежите и да направим легендата още по-епична. С ревизирана геометрия и компоненти съобразени с нуждите на всеки маунтин байк ентусиаст, новият Hardy 9.0 ще те отведе ..
1,100.00 лв
Представяме Ви велосипед на Drag от серията Shift 29", спечелил награда за един от най-добрите модели велосипеди според всеизвестното списание в Германия Wolrd of MTB.Shift 3.1 е с най-достъпна цена от серията на Shift, който несъмнено ще грабне вашия поглед. Добре окомплектован, с прецизно подбрани..
1,650.00 лв
Представяме Ви велосипед Drag Trigger 3.0, който несъмнено ще грабне вашия поглед със страхотния си дизайн и не само това.  Добре окомплектован, със старателно подбрани компоненти, за да допринесат за комфортно и приятно колоездене, този велосипед от ново поколение със сигурност ще спечели ваше..
1,490.00 лв
Представяме Ви велосипед Drag Trigger 3.1, който несъмнено ще грабне вашия поглед със страхотния си дизайн и не само това.  Подобрен и добре окомплектован, със старателно подбрани компоненти, за да допринесат за комфортно и приятно колоездене, този велосипед от ново поколение със сигурност ще с..
1,490.00 лв
Показва 1 до 40 от 297 (8 страници)
Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че ползвате сайта ни по най-добрия възможен начин. Правила за ползване | Поверителност и бисквитки и GDPR

Този продукт в момент е извън наличност. Въведете вашия email адрес и ние ще ви уведомим веднага щом продукта е обратно наличен.

Email