Меню
Количка

Пролетни намаления на велосипеди до -20%

Седалки

Седалки

Как да изберем правилен модел за нашето колело?

Ако обмисляте да купите нова седалка за колелото си, вероятно настоящата не ви се струва достатъчно практична или удобна. Това е често срещан проблем най-вече сред начинаещите колоездачи. Друг път причината се крие в промяна на навиците ви – ако в началото сте карали за удоволствие, но сега искате да се занимавате професионално, то вероятно сте усетили, че трябва да промените позата си.

Позата определя коя част от тялото ви влиза в контакт със седалката. Често срещана заблуда в този аспект е, че по-широката седалка означава гарантирано удобство. Истината е, че позата е онази, която ви носи истински комфорт. Когато карате спокойно, за удоволствие, гърбът е изправен и тежестта пада по-назад. Агресивното, състезателно колоездене обаче изисква да изнесете тялото си по-напред. Единствено при екстремните спортове с BMX седалката няма да ви е нужна.

Какво е усещането на правилната седалка?


Удобната седалка не причинява изтръпване, болка или триене. Можете да я ползвате както с дълги, така и с къси панталони или клинове. Нормално е в началото да изпитвате известни затруднения, но след седмица-две тялото ви само ще се адаптира. Ако това не се случи, е време да потърсите нова седалка.

От какво са направени седалките?


Основата на седалката определя нейната издръжливост. Най-добрите модели са направени от въглеродно влакно, докато по-достъпните са изградени от пластмаса или полимер, подсилен с влакна. Предимството на карбона е, че е по-здрав, а на пластмасата – че може да се огъва. Покритието е от различни материали, включително истинска кожа, макар синтетичните да са по-често срещани. За омекотяване под покритието може да има пяна, гел и дори мемори пяна. Срещат се модели с пружини, подобно на Majdller.

Видове седалки

Различни видове седалки за колело


Въпреки че не се делят на специфично дамски и мъжки, генетично жените са родени с по-широки бедра, което прави широките седалки по-удобни за тях. Като форма, седалките се делят на три – обли, полуобли и равни. Формата определя как се огъва таза. Например, ако участвате в триатлон, е нужно да сменяте позата си, така че равната седалка е идеална за вас. Ако карате продължително, без да бързате, то облите и полуоблите ще ви гарантират изправен гръб и по-малко напрежение в таза.

Въпреки че жените се чувстват удобно на повечето видове седалки, съществуват модели, предназначени специално за тях. Такава е например Selle ITALIA Novus Superflow Endurance TM с отвор в центъра за по-малко напрежение в чувствителните зони. Друг пример е SELLE ITALIA Gel Flow с елегантен дизайн и гел в подплатата.

Седалките се различават още по начина, по който се монтират върху рамката на велосипеда. Градската седалка NEW CENTURY, например, се монтира с охлюв, директно върху тръбата, докато CROSSER DD053MF има хоризонтално разположени релси, които се монтират чрез болт върху специална глава на тръбата. Отделно от това, седалките могат да са за възрастни и за деца, спортни или обикновени, ретро или модерни, с щампи или без.

Коя форма е подходяща за вас?


Първо трябва да разберете колко сте гъвкави. Седнете на земята, изпънете краката с и опитайте да стигнете пръстите си. Ако ги стигате или почти ги докосвате, сте достатъчно гъвкави и позицията ви на седлото е стабилна, така че равната седалка е за вас. Ако не сте гъвкави, облата или полуоблата ще ви помогне да заемете правилната поза.

Често задавани въпроси

Кога седалката трябва да тясна и кога – широка?

– Зависи от това в каква позиция карате колелото. Ако сте изправени (90 градуса), е добре да имате широка и мека седалка. Колкото по-напред накланяте торса (от 60 до 45 градуса), толкова по-стеснена трябва да е седалката, за да позволява свободно и бързо да въртите педалите.

Каква е разликата между отворена и затворена седалка?

– На теория, отворената седалка (с отвор в центъра) оказва по-малък натиск върху перинеума. Реално, има седалки затворен тип с жлеб, достатъчно дълбок, който да имитира отворена седалка. При отворения и затворения тип всичко се свежда до анатомията и модела на седалката – дали е плоска или извита; дали има кожено или текстилно покритие.

Как да избера най-доброто покритие за седалка?

Покритието на седалката се дели на водонепромокаемо и с подложка. Водонепроницаемите обичайно са имитация на кожа, твърди и плоски и се монтират на планински велосипеди. Седалките с подложки са най-разнообразни по форма и размер, като подложката е изработена от гел или мемори пяна.

Мога ли да използвам старата си седалка за новия велосипед?

На практика, да, ако седалката и тръбата на новото колело са съвместими, можете да монтирате седалката си. Това обаче не гарантира, че ще ви е удобна. Височината на рамката и разположението на кормилото могат чувствително да се различават, съответно – те ще изместят центъра на тежестта ви. Ще разберете дали смяната е била успешна след около десетина километра колоездене на равен терен.

Как да издържа по-дълго време върху седалката?

Продължителното колоездене води до изтръпване на множество групи мускули, включително в седалищната област. Единият от начините е да сменяте позициите си – по-напред или по-назад върху седалката. Другият е да носите специален трикотаж с подплънки или да използвате калъф за седалка с гел подложка.

Как да почистя седалката на велосипеда си?

За повечето седалки стига да я забърсвате с микрофибърна кърпа и да я държите на сухо. За кожените използвайте крем финиш, който създава восъчен филм и удължава живота ѝ.

Филтрирай продуктите
Представяме Ви топ модел градска седалка на италианската марка Selle Monte Grappa. Удобна градска седалка с пружини и гел за омекотяване на седалищните части по време на колоездене. Изработена е от висококачествени материали. С този модел седалка разходката ви с велосипед в градска среда ще бъде удо..
49.90 лв
Удобна градска седалка с пружини и подплънки RoyalGel за омекотяване на седалищните части по време на колоездене.Selle Royal RVS 8280DGT е изключително удобна седалка, предназначена специално за градско колоездене. Нейните пружини осигуряват допълнително амортизиране и изглаждане на неравностите по ..
27.90 лв
Детска седалка, подходяща за детски велосипед. Качествена, удобна и мека седалка. Универсална седалка, с която вашето дете ще се чувства комфортно по време на колоездене. Детската седалка е специално разработена за детски велосипеди и предлага отлично съчетание от комфорт и поддръжка за малките вело..
9.90 лв
Детска седалка, подходяща за детски велосипед. Произведена е в Чехия. Удобно и меко седло, изработено от полиуретан. Универсална седалка, с която вашето дете ще се чувства комфортно по време на колоездене. Полезна информацияОт изключителна важност е изборът на удобна седалка за всеки един колоездач,..
14.90 лв
Седалките на Treck Bontrager Arvada 564833 добавят комфорт и намаляват натиска върху меките тъкани. Седалката е проектирана с канал в средата който допълнително спомага за комфорта по време на колоездене.Bontrager Arvada 564833 е специално създадена за МТБ и трекинг велосипеди, предлагайки комфорт и..
49.00 лв
Седалка Majdller чернo-бялаИнформацияУдобна седалка на пружини. Седалката е изключително удобна и комфортна. Подходяща е за градски велосипеди. Предлага се в черно - бял цвят.Тази седалка е изработена от PVC материал, който е изключително здрав и издръжлив. PVC предлага добра амортизация, което пома..
18.00 лв
Седалка Selle ITALIA Novus Superflow Endurance TM blackИнформацияNovus Superflow Endurance TM е една страхотна седалка, която съчетава комфорт и технология на конкурентна цена.Добър избор, класика за фенове на дълги разстояния, която разумно съчетава превъзходна здравина с усъвършенствана ергономичн..
195.00 лв
Седалка Selle ITALIA X-LR TM Air Cross SuperFlow L black/чернаИнформацияСедалката на Selle ITALIA X-LR AirCross Superflow осигурява максимална производителност, като съчетава безпрецедентна лекота и здравина. Това седло, специално проектирано за офроуд е оборудвано със специална технология „AirCross..
195.00 лв
Изпитвайте удоволствие от карането на велосипеда си със седалка Selle Royal Avenue. Седлото е оборудвано с изключително дебело омекотяване RoyalGel и централен канал. Гелът намалява напрежението в седалищните кости , а каналът облекчава налягането в перинеалната област.Royal GelRoyalgel™ осигурява н..
44.90 лв
Изпитвайте удоволствие от карането на велосипеда си със седалка Selle Royal Avenue Relaxed 90. Седлото е оборудвано с изключително дебело омекотяване RoyalGel и централен канал. Гелът намалява напрежението в седалищните кости , а каналът облекчава налягането в перинеалната област.Royal GelRoyalgel™ ..
44.90 лв
Изпитвайте удоволствие от карането на велосипеда си със седалка Selle Royal Classic Float Athletic 45.Седалката Selle Royal Classic Float Athletic 8VC1UR е специално създадена за МТБ и трекинг велосипеди, предоставяйки комфорт и производителност по време на пътуванията във вариращи терени. Тази седа..
54.90 лв
Седалка която се оформя по ваш вкус незабавно след сядането. Благодарение на Slow Fit Foam се адаптира по формата на тялото и гарантира равномерно разпределение на натиска. Седалката Selle Royal Classic Freeway Fit Moderate 8V97HR е предназначена за МТБ и трекинг велосипеди, като предлага отли..
49.90 лв
Удобна градска седалка от Selle Royal  с двойни пружини и гел. Подходяща за градско колоездене. С тази седалка разходката с велосипед в градска среда ще бъде удоволствие...
24.90 лв
Sportourer by Selle Italia модел Bioxskin FLX е един чудесен избор от категория седалки за колелета. Седалка от ново поколение, съчетаваща в себе си истински комфорт, здравина и качествена изработка на добра цена. Selle Italia е световноизвестна марка, наложила се на пазара през годините. Страна на ..
49.00 лв
Седалката на Selle Italia Spourtour FLX е подходяща за всички онези, които карат своят велосипед два пъти или повече седмично за средни до дълги разстояния. Един страхотен избор, осигурявайки максимална производителност, като съчетава безпрецедентна лекота и здравина.  Дупката осигурява по-малк..
65.00 лв
Велосипедната седалка Sportourer от Selle Italia модел ZOO Gel Flow е унисекс седалка за велосипед. ZOO Gel Flow съчетава възглавница от пяна и гел вложки за по-голям комфорт и висока производителност. Изключително лека и в същото време издръжлива. Тръбната структура е изработена от висококачествен ..
69.00 лв
Ако карате велосипеда си два или повече пъти седмично, за средни до дълги разстояния, седалката Sportourer by Selle Italia е подходяща и чудесния избор за вас. Седалката има подложка със средна мекота.Biox Skin е първият материал, получен от рициново масло. Рицинът изисква малко вода, за да расте и ..
59.00 лв
Седалка за велосипeд ABI Седалка за велосипeд ABI
-39 %
Универсална седалка за велосипед. Подходяща е и за детски велосипеди. Удобно и меко седло. Седалка, с която ще се чувства комфортно по време на колоездене без да изпитвате дискомфорт. Тя осигурява достатъчно пространство за седене и е създадена да се адаптира към формата на тялото, осигурявайки макс..
15.90 лв 25.90 лв
Седалка за велосипед Corex
-48 %
Седалка, подходяща за MTB и трекинг велосипеди. Удобна седалка от начален клас. Добро съотношение цена-качествоХарактеристикиЛесна поддръжка - водоустойчива повърхностРелси - стоманаРазмери - 150x270Цвят - черен със сини надписиПолезна информацияОт изключителна важност е изборът на удобна седалка за..
15.00 лв 29.00 лв
Седалка за велосипед COX Седалка за велосипед COX
-44 %
Седалка, подходяща за MTB и трекинг велосипеди. Удобно и меко седло, с което ще се чувствате комфортно.ХарактеристикиЛесна поддръжка - водоустойчива повърхностРелси - стоманаРазмери - 160x270 Цвят - черен с жълти надписиПолезна информацияОт изключителна важност е изборът на удобна седалка за вс..
20.00 лв 35.90 лв
Седалка за велосипед COX H1 Седалка за велосипед COX H1
-44 %
Седалка, подходяща за всякакъв вид велосипеди. Удобно и меко седло, с което ще се чувствате комфортно.ХарактеристикиЛесна поддръжка - водоустойчива повърхностРелси - стоманаРазмери - 155x265Цвят - черенПолезна информацияОт изключителна важност е изборът на удобна седалка за всеки един колоездач. Опр..
20.00 лв 35.90 лв
Седалка за велосипед K.San Exe Race Седалка за велосипед K.San Exe Race
-29 %
Седалка, подходяща за МТБ и трекинг велосипеди, предлагайки комфорт и поддръжка по време на изпълнение на трасета и приключения из планините или града. Тази седалка е проектирана да отговори на нуждите на велосипедистите, които търсят оптимална комбинация от комфорт и производителност.Тази седалка р..
35.00 лв 49.00 лв
Седалка за велосипед Maxtec Седалка за велосипед Maxtec
-48 %
Седалка, подходяща за MTB и трекинг велосипеди. Удобна седалка от начален клас. Добро съотношение цена-качествоХарактеристикиЛесна поддръжка - водоустойчива повърхностРелси - стоманаРазмери - 150x280Цвят - черен с жълти надписиПолезна информацияОт изключителна важност е изборът на удобна седалка за ..
15.00 лв 29.00 лв
Изключително удобна седалка Olpran Comfort  MAX1, подходяща за всякакъв вид велосипед. В нея е абсорбирана гел-пяна, която създава усещане за комфорт и мекота.  С отвор, който осигурява по-малко напрежение в чувствителните зони. Седалката Olpran Comfort съчетава в себе си истински комфорт,..
28.90 лв
Седлка за велосипед Glide Pro active кафява Седлка за велосипед Glide Pro active кафява
-28 %
Туристическа седалка, подходяща за градски и трекинг велосипеди. Удобно, меко и стилно седло. Тя осигурява достатъчно пространство за седене и е създадена да се адаптира към формата на тялото на детето, осигурявайки максимален комфорт и подкрепа. Със своите характеристики, тази седалка е идеален изб..
22.90 лв 31.90 лв
Удобна градска седалка за велосипед. Седалката е с еластомер и охлюв за монтиране към всички модели колчета за седла...
19.90 лв
Градска седалка еластомерИнформацияШирока седалка, подходяща за градски велосипед. С еластомер и силикон за по-меко возене. Седалката има специален гел за по-голямо удобство и мекота.Седалката е изключително удобна, гарантираща висок комфорт при каране. Предлага се в черен цвят със сива лента.Характ..
23.90 лв
Качествен гелов калъф за седалка, за повишен комфорт при колоездене.размер: ширина 195 mm x дължина 275 mm..
21.90 лв
Калъф гел за седалка MAX1 широкИнформация- шнур около седлото със спирачка- размер: дължина 275 мм х ширина 249 мм- с гел..
23.90 лв
Седалка ACTIVE FM-2337 чернаИнформацияГрадска удобна седалка за градски велосипед. Специален гел за по-голяма мекота.Характеристики- размер: 245x808mm- тегло 720гр- еластомери в долната част за по-голяма мекота..
20.00 лв
Седалка CROSSER DD053MF чернаИнформацияСедалка подходяща за Trekking и градски велосипеди. С гел убиращ вибрациите и подобряващ вашия комфорт.Характеристики- размер: 185x270мм- тегло 553гр- цвят черен..
40.00 лв
Седалка CROSSER GW608D чернаХарактеристики- тип МТБ- размер 271х155мм- тегло 380гр- цвят черен..
16.00 лв
Седалка MAX1 Ergo Plus 146ИнформацияМного удобно туристическо седло MAX1 Ergo Plus с подплата с памет, която се адаптира към конкретната ергономия на тялото. Благодарение на този мек материал седлото се адаптира перфектно и не се натиска в нито една част.Оформянето на седалищния нерв премахва неприя..
43.90 лв
Седалка MAX1 Ergo Plus 162ИнформацияМного удобно туристическа седалка MAX1 Ergo Plus с гел с памет, който се адаптира към конкретната ергономия на тялото. Благодарение на този мек материал седлото се адаптира перфектно и не убива в нито една част.Основата, състояща се от два функционални матери..
44.90 лв
Седалка MAX1 Gello CompИнформацияМного удобно туристическо седло MAX1 Gello Comp с гел подплата, която се адаптира към специфичната ергономия на тялото. Благодарение на този мек гел седлото се адаптира перфектно и не се натиска в нито една част.Оформянето на седалищния нерв премахва неприятните усещ..
54.90 лв
Седалка MAX1 Tour с отворИнформацияУдобно туристическа седалка MAX1 Tour с подложка от пяна и отвор в чувствителните зони. Благодарение на този мек материал седлото се адаптира перфектно и не се натиска в нито една част.Найлоновата основа, комбинирана с омекотена пластмаса, осигурява твърдост и комф..
39.90 лв
Седалка SAN MARCO Trekking 30-60ИнформацияТази седалка е предназначена за хора, които карат велосипеда си през почивните дни и искат максимален комфорт по време на седмичната разходка с колелото.Характеристики- релси от въглеросна стомана- покритие Fusion- размери 273х188мм- еластомер за голям комфо..
46.00 лв
Седалка SELLE ITALIA Gel Flow дамска чернаИнформацияУдобно туристическа седалка Selle Italia GF в дамски дизайн.Дупката осигурява по-малко напрежение в чувствителните зони.Спецификации:- гел- Fe релси- опакован на карта MAX1- размер на седлото: 240х160мм..
49.90 лв
Седалка SELLE ITALIA Gel Flow мъжка чернаИнформацияУдобно туристическа седалка дамска Selle Italia GF Дупката осигурява по-малко напрежение в чувствителните зони.Спецификации:- гел- Fe релси- опакован на карта MAX1- размер на седлото: 240х155мм..
49.90 лв
Показва 1 до 40 от 52 (2 страници)
Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че ползвате сайта ни по най-добрия възможен начин. Правила за ползване | Поверителност и бисквитки и GDPR

Този продукт в момент е извън наличност. Въведете вашия email адрес и ние ще ви уведомим веднага щом продукта е обратно наличен.

Email