Меню
Количка

Планински велосипеди

Планински велосипеди

История на планинското колоездене

Планинското колоездене е вид специализиран спорт или дейност, при която маршрутът на велосипедиста минава през неасфалтирани пътища. Неравните и трудни терени изискват широки гуми, по-стабилна и лека рамка, предно или пълно окачване, мощни спирачки и по-ниски предавки. За тази цел през 80-те години на пазара излизат планинските велосипеди – бързи, пъргави и отзивчиви, те способни да се справят с всякакви неравности, камъни, дупки и подобни. Тези колела представляват достойно предизвикателство за вашата издръжливост, подлагайки на изпитание способността ви се ориентация и физическа подготовка. Планинските велосипеди осигуряват тренировка за цялото тяло, дават ви възможност да опознаете природата и да откриете нови приятели със сходни интереси.

Видове велосипеди

  1. Trail велосипеди – те са най-разпространеният тип велосипеди, тъй като са подходящи за разнообразни видове терен. Ходът на задната ос е 120-140 мм. Като дизайн са относително леки, осигуряват достатъчно скорост и комфорт. Предлагат се с предно или пълно окачване. Препоръчителни са за по-равен терен.
  2. Универсални планински велосипеди – той е кръстоска между trail велосипеди и велосипеди за спускане. Окачването е почти винаги пълно. Справя се добре с изкачването на трудни терени и отлично със спускането по опасни склонове. Ходът на задната ос е 140-170 мм.
  3. XC (Cross Country) велосипеди – ориентирани са към състезателен тип планинско колоездене, което означава, че са създадени да се движат бързо. Ходът на задната ос е 80-100 мм. Тези модели са по-леки, а рамката им не е така агресивно широка, позволявайки по-лесно изкачване. Повечето XC велосипеди са с предно окачване.
  4. Широки капли – напоследък станаха популярни велосипедите с широки капли, проектирани да оказват повече налягане върху терена. Това прави карането по плавно, особено при променливи условия – дъжд, сняг, кал, пясък. Тези модели са подходящи, ако обичате да спортувате зимата или да карате колело по плажа. Рамката е като на trail велосипеда, но с по-широки спици.
  5. Велосипед за спускане – дизайнът на рамката осигурява на колоездача по-голям контрол на управление при висока скорост. Окачването винаги е пълно, за да направи велосипеда устойчив на удари, при падане от високо или след скок. Ако опитате да карате велосипедите за спускане на друг терен, ще ви се строят почти невъзможни за управление. Повечето колоездачи бутат велосипеда до върха на склона, от който ще се спуснат, тъй като тези модели не могат нито да се изкачват, нито да се справят с равен терен.

Видове окачване за планински велосипед

  • Твърдо – среща се най-често и означава, че велосипедът няма никакво окачване. Тези модели са лесни за поддръжка и са по-евтини, стига да не търсите комфорт при колоездене. Ако изберете модел с по-широки капли и гуми, няма да ви е нужно окачване, тъй като ниското налягане и доброто сцепление ще абсорбират неравностите и ще смекчат усещането.
  • Предно окачване – амортисьорът се намира отпред, което означава, че предното колело поема ударите, докато задното остава незащитено. Тези модели велосипеди имат възможност да блокират предния амортисьор, когато колелото трябва да остане напълно стабилно. Предното окачване е подходящо за всякакви терени, включително за изкачване, но не и за спускане.
  • Пълно окачване – определено прави колоезденето по-приятно, макар при изкачване да губите част от инерцията и енергията. Някои модели могат да блокират задния амортисьор временно, за да имате по-голям контрол при изкачване.

Какви модели може да купите онлайн от Martobike ?

В нашият онлайн магазин ще откриете различни видове и модели с марките Arezzo, Cross, Drag, Leader, Fox, Scott, Shockblaze, Sprint, Trek, Ultra и др. Размера на гумите варира и има модели с 26, 27,5 и 29 цола. Различни модели подходящи за жена за мъж или за дете.

Филтрирай продуктите
Чудесен алуминиев планински MTB велосипед с 29" капли. Оборудван е със скоростна система на Shimano Altus 3x8 скорости. Вилката е амортисьорна за по-преминаване по неравностите...
849.00 лв
Представяме Ви велосипед Drag Hardy 3.0, 27.5", размер S от началния клас на серията Hardy. Въпреки това компонентите на велосипеда са старателно подбрани, за да допринесат за едно комфортно и пълноценно каране. Разбира се рамката включва всички екстри на по-скъпите варианти, но благодарение на разу..
799.00 лв
Велосипед Drag 29 Hardy 9.0 L черен червен Велосипед Drag 29 Hardy 9.0 L черен червен
0% оскъпяване
Серията Hardy е известна със своята издръжливост и функционалност. Велосипедът има изключително добре и прецизно подбрани компоненти, за да може да оправдае и най-далечните Ви представи за идеалният велосипед. Все пак с ревизирана геометрия и компоненти, съобразени с нуждите на всеки маунтин байк ен..
1,100.00 лв
Серията Hardy е известна със своята издръжливост и функционалност. За нас това не бе достатъчно и решихме да се върнем към чертежите и да направим легендата още по-епична. С ревизирана геометрия и компоненти съобразени с нуждите на всеки маунтин байк ентусиаст, новият Hardy 9.0 ще те отведе ..
1,100.00 лв
Представяме Ви велосипед Drag Trigger 3.0, който несъмнено ще грабне вашия поглед със страхотния си дизайн и не само това.  Добре окомплектован, със старателно подбрани компоненти, за да допринесат за комфортно и приятно колоездене, този велосипед от ново поколение със сигурност ще спечели ваше..
1,390.00 лв
Drag Hacker е класически велосипед с твърда стоманена рамка и ръчно плетени капли. Подходящ за потребители с ограничен бюджет. Компонентите са от началния клас на Shimano , което ще направи колоезденето в парка достатъчно приятно. Окомплектован с 18 скорости и най-стръмните изкачвания ще ви се с..
399.00 лв
Моделът на Drag ZX1 е един чудесен бюджетен велосипед с който ще се чувствате изключително комфортно и безопасно. Размера на каплата е 27,5 което го прави изключително маневрен и с добър ход. Ниското тегло, благодарение на леката алуминиева рамка и голямата капла го правят  другар за начинаещи ..
449.00 лв
Чудесен бюджетен велосипед с алуминиева рамка. Размера на каплата е 27,5 което го прави изключително маневрен и с добър ход. Ниското тегло и голямата капла го правят  другар за начинаещи колоездачи и ежедневни разходки...
449.00 лв
Моделът на Drag ZX1 е един чудесен бюджетен велосипед с който ще се чувствате изключително комфортно и безопасно. Размера на каплата е 27,5 което го прави изключително маневрен и с добър ход. Ниското тегло, благодарение на леката алуминиева рамка и голямата капла го правят  другар за начинаещи ..
449.00 лв
Велосипед Full suspension Leader Fox 29
0% оскъпяване
Планински велосипед с пълно въздушно окачване от Manitou. Leader Fox Trion е с размер на каплата 29", което го прави изключително удобен за големи планински преходи. Голямата капла комбинирана с преден и заден амортисьор прави возията мека и приятно по неравните терени. Шока може да се заключва напъ..
3,199.00 лв
Велосипед Trek Roscoe 7 29 Miami Green Trek Black Велосипед Trek Roscoe 7 29 Miami Green Trek Black
0% оскъпяване
Roscoe 7 е хардтейл за колоездачи, които искат да имат взрив, разкъсвайки пътеката. Въздушна 140-ход амортисьорна вилка, колела 29er и широкообхватно задвижване с много предавки правят този велосипед страхотен за начинаещи колоездачи, но достатъчно игрив, за да накара дори най-опитните  да се у..
3,499.00 лв
Алуминиев детски велосипед Cross Boxer 26 e лек и е подходящ за деца на възраст от 9 до 13г. възраст с височина от 140см до 165см. Cross Boxer 26 е оборудван със скорости Shimano, за да може детето ви да превключва плавно, бързо и прецизно предавките. Спирачките са V-brake , а предния амортисьор ще ..
499.00 лв
Алуминиев детски велосипед Cross Boxer 26 e лек и е подходящ за деца на възраст от 9 до 13г. възраст с височина от 140см до 165см. Cross Boxer 26 е оборудван със скорости Shimano, за да може детето ви да превключва плавно, бързо и прецизно предавките. Спирачките са V-brake , а предния амортисьор ще ..
499.00 лв
Велосипедът на Cross модел Causa SL-1 27,5 цола e дамски планински велосипед, подходящ за стила Cross country. Велосипедът е с типична дамска геометрия и изключително лека рамка. Освен качествената рамка Cross Causa SL-1 има и хидравлични дискови спирачки Shimano, както и цялата скоростна система...
899.00 лв
Алуминиев детски велосипед Cross Deisy 26 e лек и е подходящ за деца на възраст от 9 до 13г. възраст с височина от 140см до 165см. Cross Deisy 26 е оборудван със скорости Shimano, за да може детето ви да превключва плавно, бързо и прецизно предавките. Спирачките са V-brake , а предния амортисьор ще ..
499.00 лв
Планинският велосипед Cross GRX 7 HDB 27,5 е модел, оборудван с хидравлични спирачки на Shimano, както и скоростна система. Вилката е Suntour XCE с ход 100мм. и с регулиране на твърдостта на пружината. Cross GRX 7 HDB е добър избор, за да започнете вашите приключения в планината. Гарантираме Ви неза..
899.00 лв
Велосипед Cross GRX7 HDB 29 Велосипед Cross GRX7 HDB 29
0% оскъпяване
Планинският велосипед на Cross GRX 7 HDB 29'' е модел, оборудван с хидравлични спирачки на Shimano, както и скоростна система. Вилката е Suntour XCE с ход 100мм. и с регулиране на твърдостта на пружината. Cross GRX 7 HDB е добър избор, за да започнете вашите приключения в планината. Гарантираме Ви е..
899.00 лв
Велосипедът Cross GRX 7 MDB 29 цола е бюджетен планински велосипед оборудван с механични дискови спирачки Shimano и 21скорости отново на Shimano. Превключването на скоростите става чрез палцови команди Shimano Altus. Планинският велосипед има двустенни алуминиеви капли и вилка Suntour XCE28 с ход 80..
829.00 лв
Велосипед Cross GRX 7 27.5`` е с алуминиева рамка и на достъпна цена от 699лв., подходящ е за планинско и градско каране. Велосипедът има палцови команди Shimano 3x7 скорости, двустенни алуминиеви капли и пружинен амортисьор с ход 100мм и  v-brake спирачки. Спирачките спират добре и вършат рабо..
699.00 лв
Планински велосипед Cross GRX 8 HDB е модел оборудван с хидравлични спирачки на Shimano, както и скоростна система. Вилката е Suntour XCT30 с ход 100мм., с регулиране на твърдостта. Cross GRX8 HDB е типичен XC планински велосипед и е подходящ за средно пресечен и равен терен...
999.00 лв
Планински велосипед Cross GRX 8 HDB е модел оборудван с хидравлични спирачки на Shimano, както и скоростна система. Вилката е Suntour XCT30 с ход 100мм., с регулиране на твърдостта. Cross GRX8 HDB е типичен XC планински велосипед и е подходящ за средно пресечен и равен терен..
999.00 лв
Планинският велосипед Cross GRX 8 HDB е модел оборудван с хидравлични спирачки на Shimano, както и скоростна система. Вилката е Suntour XCT30 с ход 100мм., с регулиране на твърдостта. Cross GRX8 HDB е типичен XC планински велосипед и е подходящ за средно пресечен и равен терен.Изключителен велосипед..
999.00 лв
Велосипед Cross Julia 26  е чуден алуминиев велосипед с палцови команди на Shimano. Снабден е с амортисьорна вилка и двостенни здрави капли. Рамката е само 40см, което я прави подходяща и за деца...
629.00 лв
Велосипед Cross Nomad V-Brake с два амортисьора, преден и заден. Стоманена рамка. Меко возене при неравности. Скоростна система на Shimano. ..
429.00 лв
Велосипед Cross Romero 26 е чуден алуминиев велосипед с палцови команди на Shimano. Снабден е с амортисьорна вилка и двостенни здрави капли...
629.00 лв
Детски велосипед Cross Speedster 26” се предлага с алуминиева рамка и набор от компоненти на Shimano, което прави движението му леко, комфортно и удобно. Cross Speedster 26” моделът идва със скосена рамка с размер 320 мм и приближени педали към детето, което го прави подходящ за деца над 13 години и..
649.00 лв
Cross Speedster Steel 26 е по-бюджетния вариант от модела. Велосипедът е със стоманена рамка и твърда вилка, а скоростите отново са на Shimano и са 18 на брой. Cross Speedster е подходящ за деца над 10 години и височина над 135см...
399.00 лв
Cross Speedster Steel 26 черен е по-бюджетния вариант от модела. Велосипедът е със стоманена рамка и твърда вилка, а скоростите отново са на Shimano и са 18 на брой. Cross Speedster е подходящ за деца над 10 години и височина над 135см...
399.00 лв
Дамският велосипед Drag Grace 1.0 е нов модел, оборудван със скоростна система на Shimano Tourney 3x7 скорости. Този клас компоненти осигуряват лесно и надеждно превключване на скоростите и сигурен захват на кормилото, давайки възможност за смяна на предавките само чрез минимално завъртане на палеца..
639.00 лв
Дамски велосипед Drag Grace 1.0 е нов модел, оборудван със скоростна система на Shimano Tourney 3x7 скорости. Този клас компоненти осигуряват лесно и надеждно превключване на скоростите. Drag Grace 1.0 е идеален спътник за колоездачи и спортисти които търсят приключения през уикенда или по-бър..
639.00 лв
Велосипед Drag Hardy 3.0 представлява началния клас на серията Hardy. Разбира се рамката включва всички екстри на по-скъпите варианти, но благодарение на разумната окомплектовка този велосипед ще оправдае очакванията ви за цена и качество. Рамката на Hardy 3.0 е направена от алуминий 6061 и хидрофор..
799.00 лв
Серията Hardy е известна със своята издръжливост и функционалност. Рамката на Hardy 5.0 е направена от алуминий 6061 и хидроформовани тръби с цел оптимално съчетание на лекота, комфорт и надежност. Геометрията на рамката дава увереност и комфорт по всякакви терени. Велосипедът е оборудван с вилка SR..
890.00 лв
Hardy 3.0 представлява началния клас на серията Hardy. Разбира се рамката включва всички екстри на по-скъпите варианти, но благодарение на разумната окомплектовка този велосипед ще оправдае очакванията ви за цена и качество. Рамката на Hardy 3.0 е направена от алуминий 6061 и хидроформовани тръби с ..
749.00 лв
Hardy 3.0 представлява началния клас на серията Hardy. Разбира се рамката включва всички екстри на по-скъпите варианти, но благодарение на разумната окомплектовка този велосипед ще оправдае очакванията ви за цена и качество. Изработен е от висококачествени материали. Рамката на Hardy 3.0 е направена..
749.00 лв
Hardy 3.0 представлява началния клас на серията Hardy. Разбира се рамката включва всички екстри на по-скъпите варианти, но благодарение на разумната окомплектовка този велосипед ще оправдае очакванията ви за цена и качество. Рамката на Hardy 3.0 е направена от алуминий 6061 и хидроформовани ..
749.00 лв
Серията Hardy е известна със своята издръжливост и функционалност. Рамката на Hardy 5.0 е направена от алуминий 6061 и хидроформовани тръби с цел оптимално съчетание на лекота, комфорт и надежност. Геометрията на рамката дава увереност и комфорт по всякакви терени. Велосипедът е оборудван с ви..
890.00 лв
Серията Hardy е известна със своята издръжливост и функционалност. Рамката на Hardy 5.0 е направена от алуминий 6061 и хидроформовани тръби с цел оптимално съчетание на лекота, комфорт и надежност. Геометрията на рамката дава увереност и комфорт по всякакви терени. Велосипедът е оборудван с вилка SR..
890.00 лв
Рамката на Hardy 7.0 е направена от алуминий 6061 и хидроформовани тръби с цел оптимално съчетание на лекота, комфорт и надежност. Броните и жилата са скрити вътре в рамката, за да са защитени от атмосферните условия, a и придават изчистен външен вид. Геометрията на рамката дава увереност и комфорт ..
990.00 лв
Рамката на Hardy 7.0 е направена от алуминий 6061 и хидроформовани тръби с цел оптимално съчетание на лекота, комфорт и надежност. Броните и жилата са скрити вътре в рамката, за да са защитени от атмосферните условия, a и придават изчистен външен вид. Геометрията на рамката дава увереност и комфорт ..
990.00 лв
Рамката на Hardy 7.0 е направена от алуминий 6061 и хидроформовани тръби с цел оптимално съчетание на лекота, комфорт и надежност. Броните и жилата са скрити вътре в рамката, за да са защитени от атмосферните условия, a и придават изчистен външен вид. Геометрията на рамката дава ..
990.00 лв
Показва 1 до 40 от 93 (3 страници)
Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че ползвате сайта ни по най-добрия възможен начин. Правила за ползване | Поверителност и бисквитки и GDPR

Този продукт в момент е извън наличност. Въведете вашия email адрес и ние ще ви уведомим веднага щом продукта е обратно наличен.

Email