Меню
Количка

SALE -20% Велосипеди Cross

Спирачки

Спирачки

Независимо какъв велосипед карате и колко често го ползвате, за да имате пълен контрол над него, са ви нужни спирачки. Те ви позволяват да намалите скоростта или напълно да спрете. Като всеки компонент на колелото, те също са склонни да се износят или повредят. За да ги подмените, е нужно не само да знаете към кой вид спадат, но и дали имате възможност да изпробвате различен модел.

Видове

Различни видове спирачки за колело


Спирачките се делят основно на три видаV-Brakeчелюстни и дискови . Челюстните използват натиск върху каплите на колелата, за да намалят скоростта. Този тип спирачка се активира от кормилото, посредством спирачен лост и броня. Челюстните видове са най-разпространените скорости, най-лесни за смяна и поддръжка. Разделят се на няколко подвида, като всеки зависи от дебелината на гумата.

Шосейните велосипеди използват челюстна, съединена спирачка, при която двете части са свързани чрез метален мост. Свободните са създадени за по-широки гуми и се срещат при планинските велосипеди. Тези спирачки се закрепват отделно, на всяко от раменете на кормилната вилица, а жилата им минават през специален носещ компонент. V-образната спирачка е вариация на свободната спирачка, като при нея има частичен мост над гумата, който позволява линейно издърпване на бронята. Отрицателната страна на челюстните спирачки е, че не се препоръчват в дъждовно време.

Дискови

Дискови спирачки за колелета


Дисковите спирачки могат да са предни и задни. Изработени са от метално-керамична сплав и се състоят от две части – диск и ротор. Поставят се на главината на колелата, което гарантира по-бърза реакция при спиране. Отличават се с висока спирачна мощност, надеждност и функционалност при всякакви метрологични условия. Дисковите спирачки са изключително прецизни и чувствителни към натиска на спирачния лост, позволявайки ви да приложите точно толкова натиск, колкото искате. Дисковите спирачки могат да са механични или хидравлични.

V-Brake

V-brake спирачки за велосипеди


V-спирачките (V-brake) са тип спирачки, които се използват предимно за велосипеди. Те са популярни и широко използвани велосипедни спирачки поради своята ефективност и лесен монтаж.

Те са конструирани с две спирачни щипки, които се прикрепят към вилката и задната рамка на велосипеда. Всяка щипка е оборудвана с гумена спирачна гарнитура, която е придържана към обода на колелото. Когато се натисне спирачният лост, гумената гарнитура притиска към каплите, което забавя въртенето на колелото и спира велосипеда.

Предимствата на V-спирачките са много. Те осигуряват отлично спиране и контрол дори при мокри условия или на спускания. Освен това, те са леки, издръжливи и лесни за поддръжка. Смяната на спирачните блокове е бърза и лесна процедура, която може да се извърши без специални инструменти.

V-brake са съвместими с различни размери на колела и обръчи. Обикновено са намерени на градски велосипеди, MTB (планински велосипеди) и хибридни велосипеди.

Въпреки че този вид спирачки са били популярни през последните десетилетия, някои по-нови модели велосипеди са преминали към по-съвременни типове спирачки като дискови спирачки, които предлагат по-голяма спирачна сила и по-добър контрол върху спирането.


Често задавани въпроси

Как да разбера дали спирачките ми имат нужда от поправка или смяна?

Най-често срещаният проблем при спирачките с калодки е когато при опън жилото не прави добър контакт и триенето се оказва недостатъчно. Друг път проблемът може да е в самите калодки, особено ако частично или изцяло не докосват каплите. Съществуват два вида калодки – изцяло гумирани и с метална основа. Гумираните се износват по-бързо и не оказват толкова силен натиск, докато тези с метална основа могат да паднат от легенчето.

Какъв е правилният начин да се изпробват спирачките?

Ако завиете винта на спирачните калодки по часовниковата стрелка, ще окажете по-голям натиск върху пружината, което ще отдалечи калодките от каплата. Ако разхлабите винта обратно по часовниковата стрелка, пружината ще се отпусне и калодките няма да се намират толкова далеч от каплата, което ще скъси времето за контакт и триене.

Как да направя спирачките си по-силни?

Разликата е в начина, по който е разположено кормилото. Колчето е по-високо и има чупка в горната си част. По този начин кормилото изглежда „спуснато“, което позволява да се наведете рязко напред и да развиете висока скорост, особено при завои. Лапата, независимо под какъв ъгъл, е извита леко нагоре, прехвърляйки по-голямата част от тежестта ви върху предната гума. Колкото по-дълга е лапата, толкова по-далеч е разположено кормилото.

Защо да купя органични калодки?

Органичните калодки са по-тихи и не оставят следи по спирачния диск, защото не съдържат метал. Изработени са от карбон, кавеларови влакна, фибростъкло и смола. Идеални са за сухи терени или планинско колоездене.

Коя течност за дискови спирачки е по-добра?

Всички хидравлични дискови спирачки работят с помощта на течност вместо с жило. Течността може да е минерална или на силиконова основа. Минералното масло издържа по-дълги и не е корозивно, но трябва да използвате само една и съща марка, защото няма стандартна формула за изработването му и различните марки не бива да се смесват. Маслото на силиконова основа е широкодостъпно, но е хигроскопично, заради което е нужно да обезвъздушавате спирачките поне веднъж годишно.

Как се поддържат хидравличните дискови спирачки?

Когато почувствате, че спирачката не прави добър контакт, означава че в системата е навлязъл въздух. Първо, снабдете се с набор за обезвъздушаване и почистете спирачната система със спирт. После разхлабете дясната спирачка, завъртете я нагоре и отвийте главния болт. В него сложете флакона. Отвийте клапана до дисковата спирачка и поставете спринцовката с накрайника. Отвийте болта над клапана и бавно започнете да инжектирате течността, докато старата течност започне да излиза през флакона на върха и да се събира в него. Отстранете накрайника и флакона, без да разливате течността. Почистете добре със спирт и повторете процедурата с лявата спирачка.

Филтрирай продуктите
V-BRAKE спирачките от серията на Shimano ALIVIO T400 осигуряват отлично уверено спиране с регулация. Проектирани за MTB и Трекинг велосипеди...
27.90 лв
Адаптор Shimano DEORE за диск/ротор с 6 болта към Center Lock.SM-RTAD05  е адаптор за ротор на дискова спирачка и се използва за монтиране на диск който се инсталира с болтове към главина която е  за монтаж на диск/ротор на шлици (CENTER LOCK). Адаптор Shimano SM-RTAD05 разполага с пластин..
29.90 лв
Роторите Shimano Deore SM-RT64 с вграден магнит са подходящи за E-BIKE електрически велосипеди. В заключващата шайба има вграден магнит EW-SS302 за използване със сензор за скорост Shimano STEPS EW-SS302. Монтажната система е на Shimano CENTER LOCK и прави монтирането и демонтирането изключително ле..
93.00 лв
Дискът Ротор на Shimano SM-RT30 е с диаметър 180мм. Осигурява постоянна спирачна сила при всякакви условия на каране. Роторът се захваща за главината, а монтажната система е на Shimano CENTER LOCK и прави монтирането и демонтирането изключително лесно, бързо и стабилно. Дискът е проектиран само за о..
24.90 лв
Дискови спирачни ротори Shimano DEORE SM-RT56 монтаж с 6 болта. Диска осигурява постоянна спирачна сила при всякакви условия на каране. Нова конструкция за затягане  осигурява бърз и сигурен монтаж. Проектиран само за органични накладки!Полезна информацияПрепоръчително е компонентите да са в из..
22.90 лв
Дискови спирачни ротори Shimano DEORE SM-RT56 180мм монтаж с 6 болта. Диска осигурява постоянна спирачна сила при всякакви условия на каране. Нова конструкция за затягане  осигурява бърз и сигурен монтаж. Проектиран само за органични накладки!Полезна информацияПрепоръчително е компонентит..
29.90 лв
Диск Ротор Shimano DEORE XT SM-RT86 180mm има трислойна сандвич структура от алуминиева сърцевина, вградена в неръждаема стомана. По-високото разсейване на топлината на алуминия помага да се намали повърхностната температура на ротора с около 100 градуса по Целзий. Опционалните спирачни накладки Ice..
79.90 лв
Ротор диск Shimano Deore XT SM-RT76 160мм. осигурява постоянна спирачна сила във всякакви условия. Дискът е с диаметър 160мм. и се захваща за главината чрез 6 болта. Този модел е подходящ е за планински MTB велосипеди. Изключително прецизна изработка от висококачествена сплав от неръждаема стомана и..
68.00 лв
Ротор диск Shimano Deore XT SM-RT76 180мм. осигурява постоянна спирачна сила във всякакви условия. Дискът е с диаметър 180мм. и се захваща за главината чрез 6 болта. Този модел е подходящ е за планински MTB велосипеди. Изключително прецизна изработка от висококачествена сплав от неръждаема стомана и..
74.00 лв
Ротор диск Shimano Deore XT SM-RT76 180мм. осигурява постоянна спирачна сила във всякакви условия. Дискът е с диаметър 180мм. и се захваща за главината чрез 6 болта. Този модел е подходящ е за планински MTB велосипеди. Изключително прецизна изработка от висококачес..
84.90 лв
Диск Ротор Shimano DEORE XT SM-RT86 160mm има трислойна сандвич структура от алуминиева сърцевина, вградена в неръждаема стомана. По-високото разсейване на топлината на алуминия помага да се намали повърхностната температура на ротора с около 100 градуса по Целзий. Опционалните спирачни накладки Ice..
87.90 лв
Ротор диск Shimano  SLX SM-RT66 160mm осигурява постоянна спирачна сила във всякакви условия. Дискът е с диаметър 160мм. и се захваща за главината чрез 6 болта. Този модел е подходящ е за планински MTB велосипеди. Изключително прецизна изработка от висококачествена сплав от неръждаема стомана и..
39.90 лв
Ротор диск Shimano  SLX SM-RT66 180mm осигурява постоянна спирачна сила във всякакви условия. Дискът е с диаметър 180мм. и се захваща за главината чрез 6 болта. Лесните за инсталиране плочи против разхлабване спомагат за фиксирането на болтовете на ротора на дисковата спирачка на място. Този мо..
45.00 лв
Дискът Ротор на Shimano SM-RT10 е с диаметър 180мм. Осигурява постоянна спирачна сила при всякакви условия на каране. Роторът се захваща за главината, а монтажната система е на Shimano CENTER LOCK и прави монтирането и демонтирането изключително лесно, бързо и стабилно. Дискът е проектиран само за о..
19.90 лв
Дискът Ротор на Shimano SM-RT30 е с диаметър 160мм. Осигурява постоянна спирачна сила при всякакви условия на каране. Роторът се захваща за главината, а монтажната система е на Shimano CENTER LOCK и прави монтирането и демонтирането изключително лесно, бързо и стабилно. Дискът е проектиран само за о..
16.90 лв
Спирачка Shimano  SLX се състои от комбинация на спирачен лост BL-M7100 ( R ) и спирачен 2-бутален апарат BR-M7100, свързани с хидравличен маркуч SM-BH90-SBM.Лост за спирачка Shimano SLX BL-M7100 RЛостът за дисковата спирачка е с фокус върху намаленото тегло и висока спирачна мощност, насочена ..
179.90 лв
Безплатна доставка
Спирачка Shimano  DEORE се състои от комбинация на спирачен лост BL-M6100 ( R задна) и спирачен 2-бутален апарат BR-M6100, свързани с хидравличен маркуч SM-BH90-SBM.Лост за спирачка Shimano DEORE BL-M6100 RС намалено тегло и фокус върху настроена спирачна сила за крос кънтри, лостът осигурява и..
159.00 лв
Безплатна доставка
Спирачка Shimano  DEORE XT се състои от комбинация на спирачен лост BL-M8100 ( R ) и спирачен 2-бутален апарат BR-M8100, свързани с хидравличен маркуч SM-BH90-SBM.Лост за спирачка Shimano DEORE XT BL-M8100 RС намалено тегло и фокус върху настроена спирачна сила за крос кънтри, лостът осигурява ..
224.90 лв
Безплатна доставка
Качествени спирачни калодки, подходящи за всякакви метеорологични условия, благодарение на специалната смес от която са направени, която и щади шината на каплата като не я износват и издълбават. Осигуряват добра равномерна спирачна сила. Съвместими са с всички видове велосипеди - МТБ, Трекинг, Крос ..
8.90 лв
Комплект болтове на словашката марка P2R за преходник на спирачка. В комплекта са включени 2 болта и 2 гайки.ХарактеристикиЦвят - ЧеренРазмер - 38мм.Производител - P2RТегло - 0.03кг...
6.90 лв
Комплект хидравлични спирачки Shimano BR-MT200/BL-MT200ИнформацияКомплект хидравлични дискови спирачки Shimano MT200. Спирачките са сет предна и задна с течност и накладки. Това е бюджетна хидравлична спирачка която притежава много от характеристиките на скъпите спирачки. Спирачките са двубота..
110.00 лв
Безплатна доставка
Челюстните спирачки Shimano Sora BR-3300 са подходящи за шосейни велосипеди. Осигуряват отлична мощност и контрол за безпроблемно спиране.Имат лек алуминиев корпус със здраво анодизирано покритие. Регулируеми спирачни челюсти за идеално подравняване на накладките.ХарактеристикиТип спирачна накладка ..
45.00 лв
Метални накладки с радиатори Shimano XTR от най-висок клас. Отлично представяне в сухи и мокри условия с висока мощност и издържливост. Радиаторите осигуряват дълъг живот на накладките посредством охлаждаща технология.ХарактеристикиМатериал на подложката: МеталПовече спирачна мощност и издържливостС..
34.90 лв
Накладки Shimano XTR G04Ti MX от най-висок клас с титаниева подложка. ХарактеристикиМатериал на подплатата: МеталНай-висока спирачна мощностБез радиатори за охлажданеФорма на подложката: Тесен тип GЗа 2 буталени спирачни апаратиЗадна плоча: ТитанСъвместими моделиBR-M9000, BR-M9020, BR-M987, BR-M985,..
27.90 лв
Спирачни накладки на Shimano Deore XT H03C MF с нов функционален материал от смола. Накладките предоставят постоянно плавно и тихо спиране. С радиатори за охлаждане на спирачната система.ХарактеристикиМатериал на подложката: МеталПовече спирачна мощност и издържливостС радиатор за охлаждане и удължа..
49.90 лв
Органични накладки  Magura за четирибутални дискови спирачки. Оптимизирани за използване на електрически велосипеди благодарение на по-висока спирачна сила, по-голяма издръжливост и по-кратко време за спиране.Модел Magura 8.S  Sport имат повишена спирачна сила и по-малко Fade спрямо Comfor..
39.00 лв
Накладки Shimano за дискови спирачки.ХарактеристикиПо-малко шум и по-добра модулацияРезиновиНов фрикционен материал от смола50% по-добра устойчивост на износване от L03A110% по-добра устойчивост на износване от L02AОсигурява дълъг живот на подложките Охлаждаща технологияБутало: За 2-бутален спирачен..
34.90 лв
Органични накладки с плоча от неръждаема стомана за шосейни дискови спирачки на Sram с монтаж Post mount и flat mount. Органичните спирачки накладки имат по-меко усещане при спиране, безшумни са и оказват по-малко термично натоварване върху спирачката. За сметка на това имат повече износване от..
46.90 лв
Органични накладки за дискова спирачка Union DBP-29, предназначени за спирачки HOPE. Цената е за лява + дясна накладка, обтягащо телче между тях и щифт за закрепване. Съставът на материала на този модел накладки е предназначен за добро и балансирано спиране, препоръчва се за ежедневна употреба.Предн..
14.90 лв
Органични накладки от най-висок клас Shimano XTR G05A-RX. ХарактеристикиМатериал: смола 5-то поколениеПо-малко шум с по-добра модулацияНов материал 5-то поколение с по-добра износоустойчивостБез радиаториЗа 2-бутален спирачен апаратСъвместими моделиBR-M9000, BR-M9020, BR-M987, BR-M985, BR-M8100, BR-..
19.90 лв
Накладки Shimano за дискови спирачки.ХарактеристикиФеродо 5-то поколениеПо-малко шум и по-добра модулацияБез раздиатори за охлажданеЗадна плоча неръждаемаСъвместими моделиBR-M9000, BR-M9020, BR-M987, BR-M985, BR-M8100, BR-M8000, BR-M785, BR-M7100, BR-M7000, BR-M675, BR-M666, BR-M6100, BR-M6000, БР-М..
15.00 лв
Накладки за дискови спирачки Shimano DEORE XT.Модел: WP-IBPM04RXAХарактеристикиФеродо органичноПо-малко шумДобра модулацияЗа двобутална спирачкаБез радиатор за охлажданеСъвместими моделиBR-M755Съвместими серииСерия DEORE XT M750..
17.90 лв
Спирачни накладки с радиатори за охлаждане Shimano DEORE XT.Модел: WP-EBPH03ARFAХарактеристикиМатериал на накладката 3-то поколениеМалко шум и добра модулацияС радиатор за охлаждане на спирачкатаЗа 4-ри бутални спирачкиСъвместими моделиBR-M8020, BR-M820,  BR-M640Съвместими серииСерия DEORE XT M..
49.90 лв
Спирачни органични накладки на Shimano от серията XTR най-висок клас. Снабдени с радиатори ( Ice-Tec ) технология за по-добро охлаждане, за висока спирачна сила и малко износване. Модулация на спирачния процес и по-малко шум от новата технология на смолата.ХарактеристикиМатериал на феродо: Смола 5-т..
42.90 лв
Пин с буренце за скъсяване на хидравлична спирачка Shimano. SM-BH59 е подходящ за моменти в които искате да скъсите дължината на спирачката си или трябва да прекарате спирачката през рамката...
4.90 лв
Спирачка Shimano  SLX се състои от комбинация на спирачен лост BL-M7100 ( L ) и спирачен 2-бутален апарат BR-M7100, свързани с хидравличен маркуч SM-BH90-SBM.Лост за спирачка Shimano SLX BL-M7100 LЛостът за дисковата спирачка е с фокус върху намаленото тегло и висока спирачна мощност,..
172.90 лв
Безплатна доставка
Спирачка Shimano  DEORE се състои от комбинация на спирачен лост BL-M6100 ( L- предна) и спирачен 2-бутален апарат BR-M6100, свързани с хидравличен маркуч SM-BH90-SBM.Лост за спирачка Shimano DEORE BL-M6100 LС намалено тегло и фокус върху настроена спирачна сила за крос кънтри, лостът осигурява..
149.00 лв
Безплатна доставка
Спирачка Shimano  DEORE XT се състои от комбинация на спирачен лост BL-M8100 ( L ) и спирачен 2-бутален апарат BR-M8100, свързани с хидравличен маркуч SM-BH90-SBM.Лост за спирачка Shimano DEORE XT BL-M8100 LС намалено тегло и фокус върху настроена спирачна сила за крос кънтри, лостът ос..
215.00 лв
Безплатна доставка
Лостът с двойна спирачка позволява спиране с предна и задна спирачка само с 1 ръка. Подходящ е за велосипеди или триколки. ХарактеристикиМатериал - Алуминий с пластмасаРазполага с ръчна спирачкаАктивира предната и задната спирачка само с една ръка..
19.90 лв
Shimano BL-M315 е качествена и ефективна задна хидравлична спирачка, подходяща за редица модели планински велосипеди. Спирачката е напълнена и обезвъздушена. Не е сглобена за предимство при монтаж на рамки с вътрешно окабеляване! Ако търсите добро съотношение в качество цена, то хидравличната спирач..
49.90 лв
Показва 1 до 40 от 123 (4 страници)
Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че ползвате сайта ни по най-добрия възможен начин. Правила за ползване | Поверителност и бисквитки и GDPR

Този продукт в момент е извън наличност. Въведете вашия email адрес и ние ще ви уведомим веднага щом продукта е обратно наличен.

Email