Гумите са една от най-важните части на тротинетките, които влияят върху тяхната безопасност и производителност. Правилният подбор на гуми може значително да подобри управлението на превозното средство, сцеплението с пътната настилка и комфорта при возене. За да направите правилния избор, трябва да сте запознати с различните видове гуми за тротинетки, техните размери и кога и защо е добре те да се сменят.

Видове гуми за тротинетки

Изборът на гуми за тротинетка зависи от някои основни фактори. Нещата, които трябва да се вземат предвид при избора им са вида на пътната настилка, условията на работа на превозното средство, характеристиките на скоростта и максималното натоварване. Познавайки тези характеристики, можете да изберете подходящите по тип и размер гуми. Кои са различните видове гуми за тротинетки?

Универсални гуми

Универсалните гуми за тротинетки са подходящи за използване при различни условия. Те предоставят добро управление както върху асфалта, така и извън пътя. Техните качества се изразяват в маневреност, издръжливост и добро сцепление.

Пътни гуми

Пътните гуми за тротинетки се отличават с висока устойчивост на износване и издръжливост. Те са предназначени за каране по асфалтови пътища, като осигуряват добро управление на тротинетката и комфорт при каране. Пътните гуми имат различни шарки на протектора в зависимост от условията на експлоатация.

Ситуационни гуми

Ситуационните гуми за тротинетки са предназначени за използване при специфични условия. Зимните модели, осигуряват добро сцепление на пътя, при условия на сняг и лед., докато летните гуми имат добра маневреност и сцепление на сух асфалт. Изборът на ситуационни гуми зависи от климата и условията на работа.

Специализирани гуми

Специализираните гуми за тротинетки се отличават със специална шарка и дизайн на протектора, които осигуряват максимална производителност и сцепление при специфични условия.

При избора на гуми за тротинетка е добре да се вземат предвид препоръките на производителя за вида и размера им. Висококачествените гуми за тротинетки са от много голямо значение за безопасността и комфорта по време на каране. Те осигуряват сцепление и стабилност при завиване, а също така влияят и на маневреността и управлението на тротинетката.

Безопасността зависи от доброто сцепление на гумите, като така се намалява риска от подхлъзване и загуба на контрол. Комфортът и гладкото возене зависят от добрите амортисьорни свойства на гумите, които спомагат за смекчаване на удара и вибрациите от неравности по пътя.

Издръжливостта при висококачествените гуми предоставя по-добра устойчивост на износване и изминаването на повече километри. Това от своя страна намалява разходите за смяна на гуми и увеличава експлоатационния живот на тротинетката.

Размери гуми за тротинетки

Основните размери на гумите за тротинетки обикновено варират от 5 до 10 инча. Ето някои от най-разпространените размери:

100 мм: Това са по-малките гуми, които често се използват за малки и леки тротинетки. Те предоставят по-голяма маневреност, но обикновено не са подходящи за по-големи и по-тежки модели.

110 мм: Размерът от 8 инча е много популярен за градски и комутиращи тротинетки. Тези гуми съчетават добра маневреност с по-стабилност и комфорт по сравнение с по-малките гуми.

120 мм: Този размер на гумите се използва често в тротинетки за извънградско приложение или за тези, които търсят по-голяма стабилност и по-голям комфорт по неравни повърхности. Те са по-големи и предлагат по-голяма амортизация.

Видове размери на гумите за тротинетки

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, при избора на гуми за тротинетка е техния размер. Той обикновено е обозначен на страничната стена на гумата.

Първото число, показва ширината на гумата, която представлява разстоянието между страничните стени на гумата в милиметри. Колкото по-широка е гумата, толкова по-стабилно ще стои тротинетката на пътя.

Второто число показва височината на профила на гумата, която е съотношението на височината на профила на гумата към нейната ширина, изразено в проценти. Височината на профила влияе върху характеристиките на сцепление и управление на тротинетката.

Последното число от размера на гумите, обозначава диаметъра на джантата, върху която ще се монтира гумата. Той също влияе върху управлението и комфорта при возене.

Много важно при избора на гуми за тротинетка е да се вземат предвид съответствието на размерите на гумите, препоръчани от производителя. Правилно подбраните гуми не само ще осигурят безопасност и комфорт по време на каране, но и ще удължат живота на превозното средство.

Как да разчетем маркировката на гумите за тротинетка?

Типичен пример за маркировка на гума на тротинетка

Маркировката на гумите за тротинетки съдържа информация за размера и други важни характеристики на гумата. Обикновено тази информация е отпечатана на страната на гумата и може да бъде разчетена по следния начин:

Ширина на гумата (Width): Тази стойност обикновено е посочена като първо число и се изразява в милиметри. Например, ако видите "200", това означава, че ширината на гумата е 200 милиметра.

Съотношение на профила (Aspect Ratio): Следващото число след ширината обикновено представлява съотношението между височината на гумата и ширината й. Например, ако видите "50", това означава, че профилът на гумата е 50% от ширината.

Диаметър на джантата (Rim Diameter): Този параметър е посочен след буквата "R" и изразява диаметъра на джантата (фелгата), на която гумата трябва да се монтира. Например, ако видите "10", това означава, че гумата е предназначена за джанта с диаметър от 10 инча.

Индекс на товароносимост (Load Index): Този индекс указва максималното тегло, което гумата може да носи. Обикновено е представен с числа (например, "82"), и трябва да се сравни с таблица на индексите на товароносимост, за да се определи точния товар, който гумата може да издържи.

Индекс на скорост (Speed Rating): Този индекс указва максималната скорост, при която гумата е проектирана да работи безопасно. Той се представя чрез букви (например, "P" за 150 км/ч). Важно е да изберете гуми с индекс на скорост, който отговаря на предназначението на вашата тротинетка.

Защо се пукат гумите на тротинетката

Спуканите гуми са често срещан проблем за водачите на тротинетки. Причината за това е, че те могат много лесно да бъдат пробити от остри предмети на пътя или тротоара, което причинява бавното или внезапното им спукване. Това може да представлява опасност при каране, тъй като може да накара водача да загуби контрол над превозното средство. Признаците, по които можете да познаете, че имате проблем с гумата са дърпането на една страна на тротинетката или съскащ звук.

Правилният ремонт и смяната на гуми удължават живота на тротинетката

Правилният ремонт на спукана гума може да помогне за удължаване на живота на тротинетка. Доброто отремонтиране ще запази целостта ѝ и ще предотврати по-нататъшно увреждане на гумата, което може да доведе до спукване. В допълнение, една добре поддържана гума може да помогне за подобряване на цялостната производителност на тротинетката, включително нейното управление и издръжливостта на батерията.

Поддържане доброто състояние на гумите на тротинетката, води до по-дългата им експлоатация във времето и осигурява безопасност и комфорт. Първото условие от което това зависи е начина на каране, изминатите километри и качеството на гумите. За целта е добре периодично да се проверява степента на износване на гумите, която се изразява в появата на малка неравност в канала на гумата. Ако все още износването не е стигнало до нивото на светлинния индикатор, то смяната им може да се отложите за известно време.

Професионален ремонт на гуми за тротинетка

Ремонтът на гумите на електрическите тротинетки не трябва да се прави от неопитен майстор което означава, че при необходимост от смяна, трябва да се доверите на професионален сервиз за ремонт. Там те ще бъдат правилно диагностицирани, сменени, балансирани и напомпани до правилното налягане, което е от съществено значение за оптимална работа и безопасност. Ако забележите, че гумите на вашата тротинетка са повредени или спукани, важно е да ги поправите възможно най-скоро, защото карането с повредена или спукана гума може да бъде опасно и може да доведе до по-сериозни проблеми.