Когато избирате мъжки велосипед, трябва да обърнете внимание не само на неговия външен вид и дизайнерски характеристики, но и на вашата височина и тегло. Това ще ви помогне за закупуването на оптималния модел, в който надеждността ще бъде съчетана с удобство и очаквана скорост. Към днешна дата има много модели мъжки велосипеди за различен тип каране. Независимо дали искате да си правите леки разходки в парка, да участвате в сериозни колоездачни състезания или мечтаете за екстремно спускане по планинските пътеки, на пазара има модели, предназначени за всяка цел. За да може избраната опция да ви ви служи дълги години, важно е да знаете как да изберете размера на мъжки велосипед според вашата височина и тегло. В нашия сайт  Martobike.bg бихте могли да разгледате оптималните за вас варианти от разнообразието на предлаганите мъжки велосипеди.

Как да изберем размера на мъжкия велосипед спрямо височина?

При определяне на такъв параметър като размера на велосипед за мъж, таблицата за височина ще бъде най-удобният начин да разберете желаната стойност. Обикновено размерът на велосипеда, от който се нуждаете, се определя от размера на рамката, изразяващ се  в инчове или сантиметри. Други параметри в същото време в различни модели могат да бъдат еднакви: размер на колелото, рамка и височина на седлото. Често е възможно да се срещне мнението, че ако сте с по-нисък ръст е по-добре да вземете съответно по-малък размер на колелото. Но това е абсолютно погрешно, защото ако размерът на рамката не ви подхожда, размерът на колелото едва ли ще коригира ситуацията. Стандартният размер на колелата се счита  между 26-29 инча. Можете да изберете мъжки велосипед по височина, ръководейки се по следната базова таблица.

Таблица за определяне размер велосипед за мъж

Ръст на потребителя

Планински велосипеди (инчове)

Крос велосипеди (инчове)

Шосейни велосипеди (cм.)

150 - 155 cм.

15" - 16"

16"

50 - 52

155 - 160 cм.

16"

16"

52

160 - 165 cм.

16" - 17"

17"

52

165 - 170 cм.

17" - 18"

17" - 18"

52 - 54

170 - 175 cм.

18" - 19"

18" - 19"

54 - 56

175 - 180 cм.

19" - 20"

19" - 20"

56 - 58

180 - 185 cm

20" - 21"

20" - 21"

58 - 60

185 - 190 cm

21" - 22"

21" - 22"

60

190 - 195 cm

22" - 23"

22" - 23"

62

195 +

23" +

24"

62 - 64

В магазина можете да пробвате размера на колелото, който ви подхожда според таблицата. За да направите това, трябва да седнете на велосипеда, да спуснете педала до долната позиция и да поставите петата си върху педала. В този случай кракът не трябва да е напълно изпънат при нормално въртене на педалите. След това трябва да обърнете внимание на разстоянието от седлото до кормилото и ъгъла на тялото и да прецените дали ще ви бъде удобно в тази позиция при каране.

Как да изберем размера на мъжкия велосипед спрямо тегло?

Повечето велосипеди са предназначени за тегло до 100 кг. Производителят обикновено посочва максималното тегло на велосипедиста в инструкциите,  като същата информация е дадена и в описанието на велосипеда, ако го закупите от онлайн магазин. Ако теглото ви е над 100 кг, изискванията за издръжливост на велосипеда се увеличават. Ето защо трябва внимателно да проучите техническите характеристики на отделните му компоненти. В същото време имайте предвид, че в бъдеще те могат да бъдат заменени с по-силни. В паспорта на всеки велосипед има декларирано максимално тегло на колоездача, което гарантирано ще издържи този велосипед. Превишаването на това тегло не означава, че колелото непременно ще се разпадне, но производителите винаги го посочват като част от гаранцията.

По правило ограничението на теглото зависи от размера на рамката и вида на велосипеда - 20-инчов градски може да издържи около 90 кг, 24-инчов планински издържа 110 кг. Имайте предвид, че ограничението на теглото се изчислява от общото натоварване, което включва не само вашето тегло, но и багажа, както и динамичното натоварване, което възниква при трудни пътни условия. За да може закупеният велосипед да ви служи вярно в продължение на много години, той трябва да бъде достатъчно здрав и издръжлив. Определяйки размера на рамката на велосипеда по височината на човек, таблицата често дава пределна стойност. Ако имате ръст и тегло на границата около  или над 100 кг, по-добре вземете колело с по-малка рамка, отколкото с по-голяма. Ако изберете велосипед с по-голяма рамка, натоварването на гръбначния  ви стълб ще се увеличи, което може да доведе до негативни последици за вашето здраве.

Кое е най-доброто мъжко колело?

Ако сте начинаещ, не е необходимо да закупувате твърде скъп велосипед. По-добре е да вземете решение за горната граница на бюджета с който разполагате и да намерите велосипед сред популярните модели: по-лесно е да купите такива и има много резервни части за тях в сервизните центрове. Ако планирате да закупите първия си велосипед, изберете обикновени планински или градски велосипеди. Те са доста маневрени и ви позволяват да изберете според това какъв стил на каране ви подхожда. Опитните колоездачи като правило имат няколко велосипеда: за дълги пътувания те купуват туристически планински модели, за екстремни спортове купуват по-скъпи планински модели. Онлайн класациите на най-добрите марки велосипеди обикновено са добре известни пазарни лидери със скъпи модели. Планинското колело например е определено най-популярното. Моделите от този клас са оборудвани с вилка за окачване (частта, към която е прикрепено колелото за омекотяване на ударите), широки колела с гуми с подчертан протектор и разнообразие от предавки, които ви позволяват да ускорявате добре на пътя.

Планинският велосипед е „имунизиран“ срещу офроуд, като можете да го карате по горски пътеки, неравни пътища, изкачвания и спускания. С подходящите гуми, планинският велосипед ще се справи добре в града и по равни магистрали.  Ако очаквате високи скорости, лекота и аеродинамика от вашият велосипед, тогава предлагаме да обърнете внимание на пътните модели - най-бързият клас велосипеди. Леки и бързи, те са предназначени за пътища с добра настилка и могат да развиват високи скорости. Любителите на дългите пътувания по гладки и висококачествени пътища, колоезденето и отдиха на открито със сигурност ще харесат туристическите велосипеди. Това са велосипеди с големи 28-инчови колела  с багажник  и могат да издържат теглото както на колоездача, така и на неговия багаж.