Ако досега никога не сте имали колело или искате да замените старото с ново, то преди да започнете своето търсене е нужно да знаете, че от началото на 2020 г. цените на велосипедите нараснаха двойно. В началото на тази година цените започнаха да спадат към по-поносими стойности, но все още можете да откриете драстична разлика между едни и същи модели. Ценовата разлика може да се почувства най-силно при електрическите колела. Стойността на велосипеда зависи от личните ви финанси и приоритети, теренът, на който смятате да карате, и предназначението на самото колело – за разходка сред природата, пътуване до работа, спорт, състезание или просто в случай, че бензинът скочи и ви е нужен резервен вариант някъде из гаража. Спирачната система също трябва да се обмисли добре – ако живеете в район, където е влажно и мъгливо през цялата година, са ви нужни дискови спирачки и отлични грайфери на гумите. Ако използвате велосипеда често, спирачките се износват по-бързо, заради което V-образните са най-доброто решение, тъй като можете да ги сменяте и сами.

Електрически велосипед

Електрическите велосипеди използват батерия и двигател, но далеч по-различно от моторизираните велосипеди, при които не е нужно да въртите педалите. При електрическите модели двигателят може да се намира върху главината на задното или предното колело. От там той директно ги задвижва. Двигателят може да се намира и до манивелата, за да ви помага централно да въртите педалите. Мястото, на което се намира двигателя, определено влияе на колоезденето, особено когато става дума за предното колело. Едно от големите предимства на електрическите велосипеди е, че кабелите се намират във вътрешността на рамката. Друг плюс са фаровете, които се захранват директно от батерията (за разлика от обикновените, които трябва да зареждате самостоятелно). На трето място – електрическият велосипед позволява монтирането на преден и заден багажник, като моторът ви позволява по-лесно да пренасяте покупки и багажи. Електрическите велосипеди са подходящи за местности с разнороден терен и за по-възрастни хора, които имат нужда от улеснение при каране. Негативната страна на електрическите велосипеди е, че те са два пъти по-тежки от традиционните. Това се отразява на начина, по който ги превозвате с автомобила си – вместо да ги закрепвате на покрива, е препоръчително да ги закрепите на багажника на колата. За да качите велосипеда, първо вдигнете предната част и я закрепете, а след това – задната. Така няма да ви се наложи да вдигате цялото колело. Ако искате да предотвратите кражба, докато ви няма, просто махнете батерията. Електрически велосипед без батерия е страшно тромав и бавен.

Велосипед с дамска рамка

Велосипед с дамска рамка

Въпреки името си, този вид велосипеди се карат както от жени, така и от мъже. Силно извитата надолу рамка осигурява удобно, комфортно изживяване. Тръгването, спирането, качването и слизането са улеснени максимално. Скоростите са опростени, като най-често е само една. Предлагат се с багажник или кошница. Възможна е комбинация от двете. Цветовете са приятни, пастелни или неутрални. Седалката се намира по-ниско от кормилото, което ви позволява да седите изправени и да не натоварвате кръста си. Самото кормило има извивка за по-малко напрежение в китките и раменете. Общо взето, велосипедът с дамска рамка е създаден, за да се насладите на пейзажа и почивката си.

Шосейни и офроуд велосипеди

Тези модели са проектирани за колоездачи, които искат да постигнат сериозни резултати на избрания от тях терен, включително за няколкодневни състезания. Рамката на шосейните велосипеди е така конструирана, че да се навеждате напред, докато карате. Гумите са по-широки, подобно на планинските велосипеди. Поради тази причина тези колела са адаптивни към сменящ се терен – гладък, чакълест, песъчлив, скалист. Тук приликите между двата модела се изчерпват. Да видим какви са разликите. Шосейните имат по-гладки гуми и по-широки капли, докато офроуд велосипедите имат солидни грайфери, които компенсират, дори ако моделът няма амортисьори. Скоростните системи също се различават, като при шосейните скоростите са повече, а при офроуд – по-ниски, т.е. движите се по-бавно, независимо на коя предавка, защото от това се нуждаете при неравен терен – внимание и стабилност. На последно място, шосейните велосипеди имат по-широки педали, а офроуд – по-малки, със захващащ се механизъм.

Планински велосипеди

Планински велосипеди

Проектирани да издържат на гористи, скалисти, почти вертикални терени. Гумите им са широки, възлести. Седалката е тясна или средно тясна, докато кормилото е равно или с рога. Планинските велосипеди се делят на два вида – с предно окачване и с пълно окачване. Докато на равен терен окачването може да ви докара морска болест, то при планинското катерене и спускане значително ще облекчи дискомфорта и ще омекоти терена. Разликата е, че моделите с предно окачване са по-леки и предпочитани от жените. С тях ще изкачвате хълмовете по-лесно, а и устройството им е не така сложно. Ако обаче теренът ви е осеян с дупки, коренища и други непредвидени препятствия, ще е нужно сериозно да обмислите възможността за пълно окачване, макар и то да добавя към теглото на велосипеда.

Трекинг-фитнес велосипед

Трекинг-фитнес велосипед

Моделът представлява съчетание от предишните три – с рамка на офроуд и шосеен велосипед и кормило на планински. Гумите могат да са тънки или дебели. Скоростната система е опростена. Подходящ е за ежедневно каране на кратки разстояния, т.е. ако обичате да тренирате сутрин преди работа. Тъй като е ориентиран към извайване на тялото ви, единственият му негатив е, че не е особено аеродинамичен.

Пробно кръгче

Когато си купувате колело за пръв път или искате да изпробвате различен модел, препоръчително е да направите пробно кръгче. Помолете близък да ви заеме колелото си или идете в близкия магазин за велосипеди да видите модела на живо, преди да го закупите онлайн. Някои дилъри предлагат опция за наем, така че да покарате поне един пълен ден избраното от вас колело.

Монтиране и подобрения

След като велосипедът пристигне, сглобете го и го пригответе за пробно кръгче - вижте  - Как сами да сглобите велосипед. Проверете дали моделът няма нужда от подобрения – по-широка или тясна седалка, смяна на гриповете на кормилото, добавяне на фарове и звънец, както и на багажник. Имайте предвид, че някои велосипеди се продават без педали, така че питайте предварително дилъра си, за да не останете неприятно изненадани. След като сте оборудвали велосипеда си, трябва да помислите за екипировката си. Ако имате стара каска някъде у дома, изхвърлете я. Потта и ултравиолетовите лъчи са я направили напълно негодна да спаси живота ви. Пробвайте с ръкавици – те абсорбират вибрациите. Очилата ще предпазят очите ви от слънцето и прелитащи насекоми.