Модерните планински велосипеди, дори и по-евтините, обикновено се отличават с приятен дизайн и лесно могат да хванат окото на потребителя. Лесно е човек да се изкуши от цвета или от общия външен вид, но ако възнамерявате да карате байка по предназначение (по пресечен терен), а не само да се разхождате с него в парка, има няколко важни неща, на които е добре да обърнете внимание.

Тип планински велосипед

Планински велосипед - снимка сред природата

Още преди да отидете в магазина, от потребителска гледна точка е важно да сте наясно по какъв начин и по какви терени искате да карате вашия маунтин байк – това предопределя какъв тип планински велосипед ще ви свърши най-добра работа. ХС велосипедите наблягат на по-ниско тегло и са оптимизирани за педалиране и изкачвания. All Mountain и ендуро велосипедите се опитват да съчетаят повече ход на окачването и отлични качества за спускане с приемливо тегло и достатъчно добри характеристики при изкачване. А байковете за DH и фрийрайд неглижират параметрите, свързани с каране нагоре, защото са предназначени основно за спускане. Правилното дефиниране на типа велосипед, който ви е нужен, може да спести не само много средства впоследствие (например за ъпгрейди), но и неприятни емоции. Разбира се, при повечето планински велосипеди се търси баланс и по отношение на геометрията, и в окомплектовката, но такъв баланс, който е съобразен с предназначението на байка.

Геометрия и размер

Геометрията на планинския велосипед обхваща няколко важни пропорции, разстояния и ъгли, свързани с рамката и някои от компонентите, включително и виртуални линии и пресечни точки. Тя зависи в голяма степен и от неговото предназначение, за което вече споменахме. Много от новаците в планинското колоездене изобщо не подозират за важността на тези параметри, а от тях зависи както комфортът при каране - дали велосипедът ще ви е удобен и правилен като размер, така и ефективността и увереността – казано най-просто, няма да се чувствате добре на някое стръмно и трудно спускане с байк, чиято геометрия е оптимизирана за изкачвания, и обратното. Темата е много обширна, но ето няколко практични и доказани в практиката неща, които могат да ви дадат първи насоки: 

- На първо място е важно да определите подходящия размер за вашия ръст. Производителите на велосипеди обикновено дават ясни насоки за това и ако не сте наясно с темата, най-добре е да им се доверите. За повечето модели има и таблици с данни за геометрията при всеки от размерите, в които се предлага байкът – това е ценно за хора, които знаят какво търсят и защо. Такива потребители могат да си позволят и отклонение от препоръките на производителя.

- При равни други условия по-дългите рамки и велосипеди са по-стабилни при каране, но за сметка на това по-малко маневрени и пъргави. 

- По-малкият челен ъгъл обикновено се свързва с повече стабилност и увереност при спускане; по-големият ъгъл на седалковата тръба (особено при велосипеди със задно окачване) - с по-ефективна позиция за педалиране.

- По-ниско разположената горна тръба обикновено се смята за предимство. 

- Комбинацията от по-къса лапа и по-широко кормило (но без да прекалявате!) обикновено подобрява контрола и увереността при спусканията.

Окачване на планински велосипед

Окачване на планински велосипед

Много производители на маунтин байкове в рекламите си наблягат на скоростната система и чрез нея дефинират в кой клас попада байкът им. Окачването обаче (предно – амортисьорна вилка, и задно - шок, заден амортисор, ако има такъв) е много по-важно за представянето на велосипеда. При по-евтините маунтин байкове е най-добре изобщо да избягвате задното окачване, защото хубавото такова върви ръка за ръка с по-висока цена, а лошото може само да развали поведението и ефективността на велосипеда и да ви вкара в допълнителни разходи за поддръжка. Ако гоните по-ниска цена, т.е. нищо повече от предно окачване, проверете най-вече дали амортисьорната вилка работи (т.е. сгъва се и се разгъва) под вашето тегло, защото в по-ниския ценови клас рядко има кой знае какви настройки. При по-скъпите велосипеди разнообразието от продукти, технологии, варианти за регулиране и т.н. е много по-голямо, но изисква и повече знания, за да направите правилния за вас избор.

Гуми

Гуми на планински велосипед

Гумите са един от най-подценяваните компоненти при покупка на маунтин байк, а всъщност са един от най-важните, защото са контактна точка между байка и терена. Вярно е, че обикновено няма как да купите готов планински велосипед с различни гуми от фабрично монтираните, освен ако не доплатите за тях. Но е хубаво да имате представа какво да очаквате от фабричните. Ето няколко базови съвета и по тази тема: 

- Ако сте избрали правилния тип планински велосипед, може да разчитате, че производителят му в повечето случаи е избрал гуми, които са подходящи за неговото предназначение. Имайте предвид обаче, че за да постигнат по-ниско тегло, повечето байкове в магазина са с гуми, които не са допълнително усилени при стените и протектора. За хора, които са по-едри и с повечко килограми и/или карат по-агресивно и бързо по груби терени, тънкостенните гуми няма да са достатъчно здрави и издръжливи.

 - Ако купувате велосипед в по-ниския ценови клас, той почти винаги ще е оборудван със сравнително нисък клас гуми, обикновено с по-ниски грайфери. Това е така, защото тези байкове в голяма степен са оптимизирани и за каране по асфалт. Гумите им обикновено осигуряват леко и приятно усещате на твърди настилки, но сцеплението им може да не е достатъчно, когато терените станат по-стръмни, трудни и нестабилни. 

- 29 или 27.5 цола? Много модерен и дискусионен въпрос в последните години, но обобщено може да се каже, че за повечето колоездачи 29-цоловите колела носят доста предимства. Изключение са хората с по-дребен ръст, както и тези, които целенасочено търсят повече пъргавина и повратливост от велосипеда.

Периферни компоненти

Това са педалите, кормилото, лапата, ръкохватките, седалката. В повечето случаи не са най-скъпите елементи в окомплектовката на байка, което за жалост води и до неглижирането им както от страна на някои производители, така и от потребителите. А всъщност повечето от тези компоненти се явявават контактни точки между колоездача и велосипеда, така че значението им за ергономията, комфорта и контрола при каране не е никак малко. За избора на ръкохватки (грипове) и седалка може да прочетете тези подробни статии в блога ни:

https://martobike.bg/blog/vidove-rukohvatka-za-kolelo-gripove-i-kak-da-izberem

https://martobike.bg/blog/kak-da-izberem-idealnata-sedalka-za-kolelo-6-top-suveta

Остават педалите. По-скъпите планински велосипеди стандартно се продават без педали и това не е случайно. Дали ще изберете педали с автомати (т.е. със закопчаване на крака), или платформени, зависи от много неща – стил на каране, навици, страхове и какво ли още не. Важното е да сте сигурни, че контактът между крака и педалите е стабилен и надежден. И тъй като фабрично байковете обикновено идват с евтини и не особено добри педали, може да се наложи да ги смените още в магазина с нещо по-добро, отговарящо на нуждите и предпочитанията ви. Това важи в особено голяма степен за по-евтините велосипеди, при които педалите дори не са платформени и общо взето стават за каране само в града.